Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Provincie Zeeland legt Thermphos extra geurmaatregelen op

06-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
veiligheid-thermphos-blijft-onder-de-maat
De Fosforfabriek Thermphos in Ritthem moet geur-reducerende maatregelen nemen. Dit om de geurhinder op korte termijn te beperken. Thermphos moet op langere termijn voldoen aan het geurbeleid van de provincie.

De laatste jaren zijn de klachten over geur rondom Thermphos sterk toegenomen. In 2010 ging het om 351 klachten tegen 63 in 2009. Tijdens overlastsituaties klagen omwonenden over het algemeen over de specifieke sintergeur, die lijkt op de geur van aangestoken lucifers.

De maatregelen die de geurhinder op korte termijn moeten beperken, betreffen verbetering van de waswatercirculatie en oxidatieve gaswassing. Dit laatste houdt in dat door toevoeging van chemicaliën in de bestaande gaswassers de geurbestanddelen afbreken.

Eén voorschrift betreft het voorkomen van extra geurhinder bij toepassing van alternatieve grondstoffen. Deze grondstoffen mogen alleen worden ingezet als Thermphos aan kan tonen dat er geen extra geurhinder op zal treden.

Voor het verder terugdringen van de geuroverlast op midden- en langere termijn is in de voorschriften onder andere opgenomen een onderzoeksverplichting naar de totale uitstoot van de slakkenbedden. Onder de totale uitstoot valt onder andere geur, zware metalen en waterstofsulfide. Daarnaast is in de voorschriften opgenomen een onderzoeksverplichting naar een continue vermindering van de totale geuruitstoot van Thermphos.

Thermphos kwam eerder onder vuur te liggen na een uitzending van ZEMBLA ' Fosfor aan de Schelde ' omdat de uitstoot van giftige stoffen als dioxine hoger was dan toegestaan.

De provincie Zeeland werd in april dit jaar door de landelijke milieu-inspectie op de vingers getikt omdat er te weinig gedaan werd aan het handhaven van de normen, zoals die zijn opgesteld in een gedoogvergunning. En die gedoogvergunning hanteert al normen die ruimer zijn dan de landelijke en Europese richtlijnen op het gebied van uitstoot.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.