Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Provincie Groningen maakt zich zorgen over veiligheid North Refinery

25-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
provincie-groningen-maakt-zich-zorgen-over-veiligheid-north-refinery
De provincie Groningen maakt zich zorgen over de veiligheid rond de verwerker van afgewerkte olie, North Refinery in Delfzijl, nu deze uitstel van betaling heeft aangevraagd. Het bedrijf verkeert in moeilijkheden als gevolg van de lage olieprijs. Daardoor wordt te weinig verdiend met het eindproduct van North Refinery, brandstof voor onder meer energiecentrales. Het bedrijf is óók een zorgenkind van de provincie. Die ligt regelmatig met North Refinwery in de clinch in verband met vermeende overtredingen van de milieuwet. Meldt RTV-Noord.
In 2009 maken Dirk Bayens en Norbert Reintjens de ZEMBLA film ´De smerige olieroute´ over bedrijven die chemisch afval mengen met stookolie. Ook North Refinery verwerkt afvalolie. Lucas Reijnders, hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam, stelt in ZEMBLA: 'Die stookolie is een zinkput voor alle rotzooi die ze bedacht hebben. Dat is een heksenbrouwsel.'
Volgens Reijnders doet North Refinery verwerkt North Refinery afvaloilie zonder zich aan de milieuvergunning te houden, een situatie die jarenlang is gedoogd. Toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit spreekt in ZEMBLA van een “sluipweg” die bedrijven gebruiken om van hun afvalstoffen af te komen.

Gedeputeerde Mark Boumans gaat onderzoeken of het bedrijf deels kan worden stilgelegd. Hij is bang dat een curator bij een faillissement vooral oog heeft voor de belangen van de schuldeisers, en dat de veiligheid en milieumaatregelen in het gedrang komen. Hij wil daarom meteen met de curator in gesprek als het tot een bankroet komt. 'We hebben een hele hoop vragen. Voor ons staat één ding voorop: dat is mens en milieu,' zegt hij tegen RTV-Noord.

UPDATE 26-2
RTV Noord meldt dat de rechtbank North Refinery in Delfzijl dinsdag failliet heeft verklaard. Ongeveer 54 werknemers verliezen hun baan.
De curator ziet mogelijkheden voor een doorstart. Binnenkort gaat hij in gesprek met gedeputeerde Mark Boumans.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.