Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Provincie Friesland zette krant onder druk

23-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
openbaarmaking-documenten-reststoffen-energiecentrale-rec-te-harlingen
23 mei 2011 - De Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) heeft de provincie Fryslân terechtgewezen om het onder druk zetten van de Harlinger Courant.

Dit gebeurde naar aanleiding van het artikel ‘ Provincie Fryslân erkent foute stap in zaak Omrin ' dat op 24 december in de krant stond. Provinciewoordvoerder Gerben Huisman kon zich niet vinden in de inhoud en verzocht de Harlinger Courant het stuk te rectificeren.  

In het betreffende artikel erkende de advocaat van de provincie dat er geen uitzicht was op een legale situatie toen de provincie een verzoek van stichting Afvalovennee om de bouw van de afvaloven stil te leggen afwees. Uitzicht op legalisatie is voor overheden vaak de belangrijkste reden om illegale activiteiten te gedogen, omdat er een vergunning in aantocht is die een einde maakt aan het  illegale handelen.

Volgens de provinciewoordvoerder Huisman was het artikel gebaseerd op verkeerd begrepen informatie van een advocaat van de provincie maar dit overtuigde chef-redactie Jeroen Pietersma niet. Hij weigerde te rectificeren waarna Huisman hem meerdere malen belde en mailde. Pietersma voelde zich onder druk gezet en stapte met zijn ervaringen naar de NVJ.

In een deze week verstuurde brief stelt de vakbond dat de chef-redactie zeer veel standvastigheid moest tonen om niet onder de druk van de bestuursadviseur te bezwijken. De NVJ hoopt dat er in de toekomst geen klachten meer van redacties over de provincie binnenkomen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.