Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Provincie: boven balkenendenorm gevolgen subsidie

01-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
senaat-wil-bijstandsplannen-aanpassen
Instellingen in Noord-Holland die hun personeel salarissen betalen boven de Balkenendenorm, kunnen worden gekort of zelfs worden uitgesloten van provinciale subsidie. De provincie gaat deze bepaling opnemen in alle provinciale subsidieverordeningen.

Het besluit van Gedeputeerde Staten volgt op een motie van Provinciale Staten die in november 2010 unaniem werd aangenomen. De provincie wil niet dat instellingen hun provinciale subsidie gebruiken voor het verstrekken van salarissen die hoger zijn dan de Balkenendenorm, mede gezien het feit dat veel van deze instellingen zijn gekort op hun subsidie, als gevolg van de bezuinigingen. Onder de Balkenendenorm valt het brutosalaris, inclusief toelagen en vakantie- en eindejaarsuitkeringen. In 2010 was deze norm € 187.340.

De maatregel gaat in nadat Provinciale Staten de aangepaste subsidieverordeningen vaststellen. Dat zal naar verwachting in april gebeuren. Vanaf dat moment kunnen instellingen die personeelsleden salarissen betalen boven de Balkenendenorm, worden gekort of zelfs worden uitgesloten van provinciale subsidie.

Geen overschrijdingen
Uit onderzoek door de provincie blijkt dat op dit moment geen van de instellingen die door de provincie jaarlijks worden gesubsidieerd de Balkenendenorm van overschrijdt. Gedeputeerde Rob Meerhof: “Door deze bepaling op te nemen in onze subsidieverordeningen hebben we een stevige stok achter de deur om dit ook in de toekomst uit te sluiten.”

Nieuw rijksbeleid
Het Rijk werkt op dit moment aan nieuw beleid voor inkomens in de publieke en semipublieke sector. Dit wetsvoorstel normering bezoldiging topfunctionarissen (WNT), dat nu bij de Tweede Kamer ligt,  zal ook van toepassing zijn op de door de provincie gesubsidieerde instellingen, maar de wet zal naar verwachting op z’n vroegst pas per 1 januari 2012 in werking treden. Door de bepaling in de provinciale subsidieverordening kan de provincie nu al matiging van de bezoldiging afdwingen.

Provinciale deelnemingen
Naast gesubsidieerde instellingen is de provincie ook een onderzoek gestart naar organisaties waar de provincie aandeelhouder van is, zoals PWN, NV Afvalzorg en Recreatie Noord-Holland. Met uitzondering van PWN zullen deze organisaties niet onder de nieuwe WNT vallen. Daarom wil de provincie een beloningsbeleid voor provinciale deelnemingen vaststellen, met als doel ook bij deze organisaties meer sturing te krijgen op het salarisbeleid.

ZEMBLA
Onze oud minister-president Balkenende verdiende vorig jaar 191 duizend euro. Dit is inclusief onkostenvergoedingen, pensioenbijdrage en fiscale bijtellingen. Tweeduizend topmensen bij onder meer ziekenhuizen, universiteiten en woningbouw-verenigingen verdienen meer dan onze premier. In de ZEMBLA-uitzending ‘De balkenendenorm top 2000’,  salaristoppers van 2009 in de publieke sector.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.