Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Promotie 'sekspil' vindt alsnog plaats

07-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
promotie-ontwikkeling-lustpil-uitgesteld-na-vragen-zembla
Afgelopen woensdag heeft alsnog de promotie plaatsgevonden aan de Universiteit Utrecht met het onderzoek Sex, Drugs & Dual Control. De promovendus zou eigenlijk enkele weken geleden al promoveren maar dit werd opgeschort omdat de schijn van belangenverstrengeling niet voldoende vermeden werd met de samenstelling van de toenmalige beoordelingscommissie.
Zembla stelde vragen over de mogelijke belangenverstrengeling waarop de universiteit besloot de promotie op te schorten.
Het onderzoek gaat over medicijnen voor vrouwen met seksuele problemen. Het onderzoek is uitgevoerd door een manager van Emotional Brain uit Almere, het bedrijf dat de medicijnen heeft ontwikkeld.

In de uitzending Seks op recept van besteedt ZEMBLA aandacht aan het bedrijf Emotional Brain uit Almere, dat de onderzoeken in het proefschrift financierde. Behalve de twee leden uit de beoordelingscommissie, geven ook de twee promotoren, de begeleiders van het proefschrift, wetenschappelijk advies aan Emotional Brain.

Ruud Coolen van Brakel, van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik zegt hierover in Zembla: ' Bottom line is dat van de acht mensen die bij dit proces betrokken zijn, er vijf directe banden hebben met het bedrijf. Dat is teveel. Dat is meer dan de helft. Dan kunnen mensen wel heel neutraal en integer willen kijken, maar dit moet je jezelf niet aandoen. '

De samenstelling van de beoordelingscommissie is aangepast en zodoende kon het onderzoek opnieuw voorgelegd worden.


 

Meer over:

seks-op-recept
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.