Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Promotie ontwikkeling lustpil uitgesteld na vragen ZEMBLA

09-09-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
promotie-ontwikkeling-lustpil-uitgesteld-na-vragen-zembla
De promotie Sex, Drugs & Dual Control aan de Universiteit van Utrecht is vandaag uitgesteld nadat ZEMBLA bij de universiteit vragen heeft gesteld over de onafhankelijkheid van de promotoren en de beoordelingscommissie. De promotie Sex, Drugs & Dual Control gaat over geneesmiddelen voor vrouwen met seksuele problemen.

De Universiteit Utrecht laat hierover aan ZEMBLA weten: ' De combinatie van nevenfuncties van enkele leden met het lidmaatschap van de beoordelingscommissie acht de Universiteit Utrecht ongewenst omdat hier een schijn van belangenverstrengeling niet voldoende vermeden wordt. Daarom heeft de Universiteit Utrecht besloten de promotie uit te stellen en het oordeel van een nieuwe beoordelingscommissie af te wachten '.
Twee van de vijf leden van de beoordelingscommissie, die een onafhankelijk oordeel moet vellen over de vraag of een promovendus tot de openbare verdediging mag worden toegelaten, geven wetenschappelijk advies aan het bedrijf Emotional Brain uit Almere. Dat bedrijf ontwikkelt twee medicijnen die vrouwen meer zin moet geven in seks. Een lid van het management team van Emotional Brain zou op 10 september aan de Universiteit van Utrecht promoveren op onderzoek dat ten grondslag ligt aan deze medicijnen.
In de uitzending Seks op recept van donderdag 11 september besteedt ZEMBLA aandacht aan het bedrijf Emotional Brain uit Almere, dat de onderzoeken in het proefschrift financierde. Behalve de twee leden uit de beoordelingscommissie, geven ook de twee promotoren, de begeleiders van het proefschrift, wetenschappelijk advies aan Emotional Brain.
Ruud Coolen van Brakel, van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik zegt hierover in ZEMBLA:  ' Bottom line is dat van de acht mensen die bij dit proces betrokken zijn, er vijf directe banden hebben met het bedrijf. Dat is teveel. Dat is meer dan de helft. Dan kunnen mensen wel heel neutraal en integer willen kijken, maar dit moet je jezelf niet aandoen .'
De Universiteit van Utrecht laat desgevraagd weten dit “niet acceptabel” te vinden en is ' van oordeel dat de samenstelling van de beoordelingscommissie niet aan alle eisen voldeed. '  Daarom heeft de Universiteit Utrecht besloten de promotie uit te stellen en het oordeel van een nieuwe beoordelingscommissie af te wachten.

Adriaan Tuiten, directeur van Emotional brain en co-promotor, wil tegenover ZEMBLA niet reageren op vragen over de promotie.
De Universiteit Utrecht heeft vooralsnog geen reden om te twijfelen aan de wetenschappelijke kwaliteit van het proefschrift: elk van de zeven artikelen waaruit de thesis bestaat is nauwkeurig gescreend door onafhankelijke experts van het tijdschrift waarin het is gepubliceerd.
Aankomende donderdag in ZEMBLA meer over het onderzoek van Emotional Brain en de zoektocht van de farmaceutische industrie naar een lustpil voor vrouwen.
ZEMBLA: 'Seks op recept’ donderdag 11 september om 20:25 uur bij de VARA op NPO 2
Samenstelling en regie: Nicolien Herblot.
Research: Suzan Borst.
Eindredactie: Manon Blaas.

Meer over:

seks-op-recept
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.