Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Proef met ambulance voor verwarde personen blijkt succes

03-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
verwarde mensen
Een speciale ambulance voor verwarde mensen, de 'psycholance', blijkt een succes te zijn. Na twee jaar proefrijden in Amsterdam blijkt dat zo'n tachtig procent van de meldingen van verwarde personen kan worden opgelost zonder de politie.
Twee jaar geleden lieten agenten in Amsterdam weten dat ze steeds meer tijd kwijt waren aan het opvangen en vervoeren van verwarde mensen, zo'n zevenduizend per jaar. Hun andere werkzaamheden kwamen daardoor onder druk te staan. Daarom werd besloten iets nieuws te proberen: een ambulance speciaal voor verwarde mensen: in de psycholance werken verpleegkundigen die getraind zijn in de omgang met verwarde personen. Volgens een eerste evaluatie van de psycholance blijkt dat ongeveer tachtig procent van de meldingen van verwarde personen opgelost kan worden zonder dat de politie erbij hoeft te komen.  Politiechef Aalbersberg zegt hierover tegen de NOS:
"Dat zijn patiënten, geen criminelen. En die horen niet in een politieauto. Bij de politie gaan ze meestal geboeid mee. In de psycholance is door inzet van gespecialiseerd personeel slechts in zes procent een spanband (vorm van fixatie, red) nodig. Dat is winst voor de patiënt."
Dure oplossing
Ook andere steden willen met een psycholance gaan werken. Die noodzaak wordt groter dit jaar omdat de politie heeft aangegeven niet langer verwarde mensen te zullen vervoeren omdat het teveel werk is. Nadeel van de psycholance is dat hij duur is. Hij moet altijd klaar staan omdat meldingen van verwarde personen altijd acuut zijn. Daardoor is de ambulance ook niet te gebruiken voor andere ritten. In grote steden is dat financieel nog op de brengen, maar in kleine dorpen en buitengebieden niet. Het ministerie van Volksgezondheid werkt nu aan een plan om ook in deze gebieden toch passend vervoer te gaan aanbieden. Bijvoorbeeld door het ambulancepersoneel bij te scholen op het vlak van psychische zorg.
Betere zorg aan huis
De Amsterdamse politie vindt echter dat er ook gekeken moet worden naar zorg aan huis. Als die verbetert, zal het aantal verwarde mensen afnemen. 
Eigen verantwoordelijkheid
De meldingen van verwarde personen gaan vaak over mensen die de openbare orde verstoren met hun gedrag, zoals ook duidelijk werd uit onze uitzending ‘Martijn wil een huis met een tuintje’ . Het aantal meldingen van verwarde personen groeit al jaren. Volgens de politie is het aantal meldingen de afgelopen vijf jaar met 65 procent toegenomen.  In 2015 meldt de politie bijna zesenzestig duizend incidenten waarbij verwarde personen zijn betrokken. In onze uitzending 'Linda is gesprongen' onderzocht ZEMBLA waar de grens licht van de eigen verantwoordelijkheid van dergelijke patiënten en die van de GGZ. En stelden we de vraag wie verantwoordelijk is voor de maatschappelijke schade de GGZ een psychiatrische patiënt niet wil opnemen.
CC foto:  FaceMePLS 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor