Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Privacy werknemers in het geding

01-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cbp-mag-boetes-uitdelen
Zembla toonde met de uitzending ' De verzuimpolitie ' in april aan hoe gevoelige medische informatie van werknemers via een verzuimbureau bij de werkgever kon belanden. Uit nader onderzoek van De Groene Amsterdammer blijkt dat dit een structureel probleem is. Daarnaast is het aantal particuliere recherchebureaus de afgelopen vier jaar met meer dan 25 procent gegroeid. Deze bedrijven worden onder meer door werkgevers ingehuurd om onderzoek te doen naar personeel dat van fraude of onterecht ziek melden wordt verdacht.

De masterclass onderzoeksjournalistiek heeft vier maanden onderzoek gedaan naar privacy op de werkvloer onder begeleiding van onderzoeksjournalist Marcel Metze.

In 64 procent van de bedrijven hangen camera's. In ten minste een op de vijf van die ondernemingen zijn geen afspraken gemaakt over hoe die camerabeelden worden gebruikt, terwijl dat wettelijk verplicht is. De camera's worden meestal opgehangen vanwege de veiligheid, maar worden ook vaak gebruikt om personeel te controleren. Meer dan een derde van de werkgevers leest mee met e-mails van hun werknemers en een op de tien werkgevers luistert mee met telefoongesprekken op de werkvloer.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.