Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Prik ook jongen tegen baarmoederhalskanker'

03-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
het-omstreden-kankervaccin
Ook jongens moeten worden gevaccineerd tegen het HPV-virus, dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Onderzoekers van het VU Medisch Centrum stellen dat ook zij baat hebben bij de bekende baarmoederhalskankerprik voor meisjes.
De prik zou ook werken tegen kanker in de keel en erogene zones als de anus en de penis. Die laatste twee kankersoorten komen minder vaak voor, maar volgens het VUmc vaak genoeg om zo'n prik voor jongens de moeite waard te maken. Dat zeggen onderzoekers, op basis van onderzoek dat in het British Medical Journal is verschenen.
De Gezondheidsraad heeft het voorstel van het VU Medisch Centrum 'onder de aandacht'. Wanneer de raad, die advies uitbrengt aan minister Edith Schippers, het voorstel in behandeling neemt, is nog niet duidelijk.

In 2008 maakte ZEMBLA de uitzending ‘ Het omstreden kankervaccin ’. Prominente Nederlandse wetenschappers waarschuwden toen in ZEMBLA dat er te weinig bekend is over de effectiviteit en de lange-termijn effecten van de vaccins die waren ontwikkeld. Toch besloot de overheid de vaccinatie tegen het baarmoederhalsvirus op te nemen in het rijksvaccinatieprogramma. In 2009 werd gekozen voor het middel Cervarix van fabrikant GlaxoSmithKline.

De farma-methode
In de uitzending ZEMBLA Internationaal 'De farma methode ' komen de vaccinaties aan bod. Ook in Spanje besluit de politiek alle meisjes te vaccineren, terwijl het een van de landen is waar baarmoederhalskanker het minst voorkomt. Daarom vinden honderden Spaanse wetenschappers het een onbegrijpelijke beslissing en protesteren hiertegen. Hoogleraar Hernandez-Aguado was van 2008 tot 2011 directeur-generaal van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid en ziet van dichtbij hoe de farmaceuten invloed uitoefenen op de Spaanse overheid. Hoogleraar Hernandez-Aguado: ' Wie bepaalt de wetenschappelijke agenda? De farmaceutische industrie. Dat constateerde ik bij het ministerie.'
(ZEMBLA/ ANP)
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.