Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PostNL zet pakketbezorger aan de kant die hogere vergoeding eist via rechter

26-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1090 keer bekeken
  •  
PostNL

PostNL heeft het contract opgezegd met een zelfstandig pakketbezorger die het post- en pakketbedrijf voor de rechter heeft gesleept. De overeenkomst van de onderaannemer werd ontbonden wegens ‘een gebrek aan vertrouwen’, meldt de Volkskrant.

Het gaat om Ruud Wassenaar, tevens voorzitter van de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD). Wassenaar rijdt sinds 2005 voor PostNL en heeft als zelfstandig ondernemer een eigen pakketbedrijf. In de afgelopen vijftien jaar zag hij het aantal te bezorgen pakketten door zijn bedrijf stijgen van 60.000 naar 340.000 stuks, vertelde hij vorig jaar aan Zembla. Volgens hem steeg de omzet en het resultaat van PostNL in deze periode flink, terwijl zijn omzet slechts enigszins en zijn bedrijfsresultaat niet of nauwelijks omhoog gingen. 

Ongeveer 70 procent van de PostNL-pakketten wordt bezorgd via zelfstandig ondernemers als Wassenaar. Wassenaar vermoedt dat het zelfs om meer dan 70 procent gaat. Afgelopen april sleepte hij namens BVPD PostNL voor de rechter, omdat de belangenvereniging vindt dat zelfstandige pakketbezorgers worden onderbetaald. 

‘Geen enkel vertrouwen’

PostNL concludeerde in juni uit de dagvaarding dat Wassenaar ‘geen enkel vertrouwen meer had in de samenwerking met PostNL’ en daarom was een voortzetting daarvan niet mogelijk.

Het proces dat Wassenaar tegen PostNL heeft aangespannen, begint in 2022. Persoonlijk heeft hij daar niks meer aan, maar voor de andere pakketbezorgers hoopt hij op verandering. "Er moet echt wat gebeuren. Zolang het aan de pakketreus niet wordt opgelegd dat ze een minimumbedrag per uur voor chauffeur met bus moeten betalen, zullen ze altijd blijven proberen voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten.”

Al jaren onder vuur 

PostNL ligt al jaren onder vuur, omdat het bedrijf niet goed zou omgaan met haar postbodes en pakketbezorgers. In vier uitzendingen toont Zembla vanaf 2010 verschillende misstanden aan bij de post- en pakketgigant.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.