Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PostNL stopt met contracting in sorteercentra

20-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
PostNL sorteerder ANP
PostNL stopt met het inzetten van personeel via onderaannemers in zijn pakketsorteercentra. Behalve vaste medewerkers worden er voortaan alleen uitzendkrachten ingezet, zo werd dinsdag bekend.
De stap zet het postbedrijf omdat het naar eigen zeggen veel waarde hecht aan een gelijke beloning voor pakketsorteerders. Ook wil het bedrijf stelling nemen in de maatschappelijke discussie over het zogeheten 'contracting'.
ZEMBLA maakte de uitzending ' De kilosjouwers van PostNL ' over de pakketsorteerders:
Uiterlijk volgend jaar
PostNL start dit jaar met de afbouw van het aantal mensen dat via de sorteercentra werkt. Uiterlijk volgend jaar moeten alle sorteercentra helemaal om zijn. Nu zijn er nog meer pakketsorteerders in dienst via andere bedrijven dan dat er via uitzendbureaus aan de slag zijn. Vakbond FNV claimde dat PostNL via contracting-partijen zijn pakketsorteerders onderbetaalde. Dat gebeurde onder meer via Tempo Team. Dat uitzendbureau kondigt nu aan in de loop van dit jaar te stoppen met outsourcing.
Op de constructie was overigens in doorsnee veel kritiek. Bedrijven zouden miljoenen verdienen door cao-werknemers te ontslaan om vervolgens via de contractor, vaak een dochter van een uitzendbureau, toch weer mensen in te huren. Bij deze vorm van 'contracting' is het bedrijf veel minder geld kwijt aan loonkosten.
'Geweldig signaal'
Vakbond FNV, die al enkele jaren campagne voert tegen deze praktijk, reageert verheugd op de stap van PostNL en Tempo-Team. "Het is een geweldig signaal naar de markt en we hopen dat andere bedrijven snel volgen." Wel moet PostNL het verleden nog "netjes afhandelen", zegt FNV-bestuurder Masja Zwart. "Ze hebben honderden mensen jaren onderbetaald, dat moet nog rechtgetrokken worden."
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.