Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PostNL sluit akkoord met bonden zonder FNV: 'Eindbod volstrekt onacceptabel'

18-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
PostNL sorteerder ANP
PostNL heeft met drie vakbonden principeakkoorden gesloten over een nieuwe cao voor circa 18.000 werknemers. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over de cao voor zo'n 500 zaterdagbestellers. Alleen vakbond FNV is niet akkoord en dreigt met acties: “Het eindbod dat PostNL heeft gedaan is ver onder de maat en leidt zelfs tot koopkrachtverlaging”, aldus FNV.
De bonden BVPP, CNV en VHP2 zullen de overeenkomsten positief voorleggen aan hun achterban. FNV noemt het akkoord een aanfluiting.
Afspraken
Er zijn onder meer afspraken gemaakt over een loonsverhoging. Salarissen worden verspreid over vijftien maanden in drie stappen verhoogd met in totaal 3 procent. PostNL heeft ook toegezegd dit jaar 500 extra pakketbezorgers in dienst te nemen om de werkdruk te verlagen. Het bedrijf zal verder 200 pakketbezorgers met een tijdelijke aanstelling een vast contract aanbieden.
FNV zegt met zijn leden vervolgstappen bespreken. “ Onbegrijpelijk dat de andere bonden dit als positief resultaat waarderen… Op deze manier krijgen de werknemers weer de rekening gepresenteerd, terwijl PostNL wel dividend uitkeert aan aandeelhouders. Dit is volstrekt onacceptabel.”
Schijnconstructies
FNV vindt de voorgestelde loonsverhoging veel te laag. “PostNL blijft weigeren flexmedewerkers een vast dienstverband aan te bieden, terwijl er voldoende structureel vast werk is.” Ook weigert PostNL volgens FNV om per direct te stoppen met het uitbesteden van werk via schijnconstructies waarmee de cao wordt ontweken. Daarover loopt nog een rechtszaak tegen PostNL die deze week werd uitgesteld, omdat een advocaat griep had.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.