Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'PostNL sloot deals met Belastingdienst'

30-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
postnl-sloot-deals-met-belastingdienst
PostNL heeft jarenlang deals gesloten met de Belastingdienst om pakketbezorgers fiscaal voordelig te laten werken. De bezorgers werden gezien als zzp'ers, waardoor ze niet in dienst waren bij het postbedrijf. PostNL bespaarde met de deals jaarlijks naar schatting 15 miljoen euro aan belastingen en premies voor werknemers, meldde de Volkskrant zaterdag.
Zzp'ers moeten doorgaans ten minste drie opdrachtgevers hebben om als zelfstandige te worden aangemerkt, terwijl de bezorgers alleen PostNL als opdrachtgever hadden. Volgens het bedrijf vielen alle afspraken die met de Belastingdienst zijn gesloten binnen de kaders van de wet.
Door de bezorgers als zelfstandigen te laten werken kregen ze fiscale voordelen en hoefde PostNL bepaalde belastingen en premies niet uit te betalen. Tweeduizend pakketbezorgers werken als zzp'er.
Een woordvoerder van PostNL sprak zaterdag tegen dat er 'deals' waren gesloten met de Belastingdienst. ,,Het ging om een gewone afspraak met de Belastingdienst met een looptijd van vier jaar. Deze afspraak gold voor de periode 2009 tot en met 2013 en is nu niet meer aan de orde.'' De zzp'ers moeten sindsdien zelf weer een zogeheten VAR-verklaring aanvragen, waardoor opdrachtgevers zijn gevrijwaard van mogelijke aanspraken ten aanzien van loonbelasting en sociale premies.
PvdA-Kamerlid John Kerstens vindt de regeling niet kunnen en wil dat staatssecretaris Eric Wiebes opheldering geeft. ,,Dit zijn geen zelfstandigen, maar werknemers die een dienstverband verdienen", zei Kerstens in het Radio 1 Journaal. Hij is er niet over te spreken dat de overheid een dergelijke constructie faciliteert.
In de uitzending  'Voor jou tien anderen'  (2012) onthulde ZEMBLA het bestaan van het convenant tussen de belastingdienst en PostNL. Dat bleek uit interne stukken, in handen van ZEMBLA. PostNL bevestigde het bestaan van het convenant, maar wil geen uitspraken doen over de inhoud ervan.

Uit de interne stukken van PostNL wordt ook duidelijk dat de grootste pakketbezorger van Nederland steeds meer gebruik maakt van zzp’ers ten koste van zmp’ers, zelfstandigen mét personeel. Deze eenpitters werken fulltime voor PostNL en hebben geen andere opdrachtgevers.
Fragment uit ZEMBLA - Voor jouw tien anderen'
Arbeidsovereenkomst
Hoogleraar Arbeidsrecht R. Beltzer heeft het contract tussen een zzp’er en PostNL bestudeerd en concludeert dat hier sprake is van een arbeidsovereenkomst. Beltzer is sceptisch over deze contracten, omdat ‘klassieke werkgevers steeds meer proberen onder de arbeidsovereenkomst uit te komen.’

Kamervragen
Naar aanleiding van de ZEMBLA uitzending 'Voor jou 10 anderen' stelden Sharon van Gesthuizen en Paul Ulenbelt van de SP Kamervragen . Zij wilden speciaal weten waar het convenant tussen PostNL (voorheen TNT post) en de belastingdienst uit bestaat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.