Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PostNL overtreedt Arbo-regels pakketbezorgers

10-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
232 keer bekeken
  •  
Baas in eigen bus

Arbeidsinspectie en PostNL botsen over zelfstandige bezorgers

PostNL heeft onvoldoende onderzoek gedaan naar de risico’s op te hoge werkdruk en fysieke werkbelasting van haar pakketbezorgers, ook die van de zelfstandige bezorgers. Daarmee overtreedt het bedrijf de Arbowet, zo stelt de Arbeidsinspectie in een vertrouwelijke brief, die in het bezit is van ZEMBLA. PostNL krijgt tot 1 september de tijd om maatregelen te nemen, als het bedrijf geen actie onderneemt volgt er een boete.

Uit de vertrouwelijke briefwisseling tussen de Arbeidsinspectie en PostNL blijkt dat het postbedrijf de Arbo-verplichtingen voor haar zelfstandige pakketbezorgers verwerpt omdat er volgens PostNL geen sprake is van een gezagsverhouding. Zelfstandige ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor de organisatie van hun werk, de uitvoering en de invulling daarvan, zo stelt het postbedrijf. In ZEMBLA zegt Jeroen Veldstra, directeur Personeelszaken van PostNL: “ Wat wij ook tegen de inspectie aangegeven hebben is dat ergens onze verantwoordelijkheid naar onze mening wel ophoudt. De zelfstandige is hier, wij zorgen voor veilige en goede arbeidsomstandigheden. Wij treffen daar heel veel maatregelen voor. Maar op enig moment gaat hij de deur uit en heeft hij zijn eigen verantwoordelijkheid.

De Arbeidsinspectie gaat in de brief uitvoerig in op de argumenten van PostNL en schuift die terzijde. PostNL oefent op de zelfstandige pakketbezorgers toezicht uit en geeft zodanig leiding, aanwijzingen en instructies dat PostNL daarom óók voor de zelfstandige pakketbezorgers Arbo-plichtig is. “ De uitvoering van de opdracht wordt gedetailleerd voorgeschreven, zodanig dat er geen sprake meer kan zijn van ondernemersvrijheid en -verantwoordelijkheid ”, schrijft de Arbeidsinspectie.

Opvallend is dat de inspectie ook verwijst naar de uitspraak van de rechtbank die in twee zaken oordeelde dat de vervoersovereenkomst van zelfstandige pakketbezorgers in feite een arbeidsovereenkomst is. Hoogleraar arbeidsrecht aan de UvA, Mies Westerveld, zegt in ZEMBLA: “ Ik vind absoluut dat de arbeidsinspectie gelijk heeft. Ik vind niet dat PostNL mensen op zo’n grote schaal allerlei opdrachten mag geven en ze ook nog aansturen met allerlei instructies en dan vervolgens als die mensen veel te hard werken, veel te lange tijden maken, onveilig werken, kan zeggen daar hebben we niks mee te maken.

Volgens opgave van PostNL werkt het bedrijf nog met zo’n 500 zelfstandige pakketbezorgers. Nieuwe pakketbezorgers krijgen een vast contract, zo liet het bedrijf onlangs weten.

SubcoPartners, de belangenvereniging van zelfstandige pakketbezorgers, maakt in ZEMBLA bekend een schadeclaim bij PostNL in te dienen vanwege de tariefsverlagingen die het bedrijf de afgelopen jaren doorvoerde. Daarmee heeft PostNL de pakketbezorgers misleid, aldus SubcoPartners.

ZEMBLA - 'Baas in eigen bus' woensdag 11 mei om 21:15 uur bij de VARA op NPO 2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.