Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PostNL legt reorganisatie stil

04-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
het-einde-van-de-postbode
PostNL (voorheen TNT-post) zal de reorganisatie van de brievenpost minder snel invoeren dan eerder gepland 'in het belang van de kwaliteit' van de postbezorging. Als gevolg hiervan worden er dit jaar nog maar twee bestelkantoren gesloten. Dat maakte het postbedrijf dinsdag bekend.

PostNL heeft na overleg met de ondernemingsraad besloten de reorganisatie in fases in te voeren. Abvakabo FNV is blij dat PostNL nu kiest voor kwaliteit.

Het plan was om in de periode tot en met het najaar van 2013 alle driehonderd bestelkantoren te sluiten en de bestelling van post te centraliseren op negen locaties. De reorganisatie werd in april op verzoek van de ondernemingsraad al uitgesteld. Reden was dat door de reorganisatie de postbezorging in het zuiden van het land flink was vertraagd.

Na het testen van de nieuwe aanpak besluit PostNL in het najaar hoe de reorganisatie verder wordt ingevoerd.  

Van postbode naar postbesteller
PostNL stelt dat tot en met 2012 maar liefst 11.000 mensen hun baan gaan kwijtraken. Een groot aantal van hen vindt in de tussentijd een andere baan of vertrekt om een andere reden (bij voorbeeld pensioen), maar volgens PostNL wacht ongeveer 4.000 à 4.500 mensen gedwongen ontslag. Alle postbodes met een contract van 25 uur of meer worden ontslagen en vervangen door goedkope parttime krachten. Er wordt ze geen perspectief geboden om ergens anders in het bedrijf te werken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.