Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PostNL houdt vast aan plannen met winkeliers

11-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zelfstandige-pakketbezorgers-postnl-stappen-naar-rechter
PostNL houdt vast aan het plan om de tarieven voor winkeliers die een afhaalpunt van het postbedrijf huisvesten te verlagen. Dat meldde PostNL donderdag naar aanleiding van een ultimatum dat branchevereniging VVP begin mei stelde.
Zo’n 2500 winkeliers worden door de tariefsverlaging getroffen. Hun belangenvereniging dreigt PostNL nu met juridische stappen omdat ze misbruik zou maken van haar economische machtspositie. Want naast het feit dat PostNL de tarieven verlaagt, blijft nog steeds gelden dat de winkeliers dit niet kunnen compenseren door pakketten van een concurrent af te handelen. PostNL eist exclusiviteit.

PostNL kondigde eerder dit jaar een verlaging aan van de vergoedingen die winkeliers ontvangen voor het afhandelen van post en pakketten. Het bedrijf wil hun vanaf 1 juli 25 tot 40 procent minder gaan betalen, aldus VVP. De brancheorganisatie vindt dat onredelijk, onder meer omdat de huidige afspraken winkeliers geen ruimte laten om ook zaken te doen met andere bezorgbedrijven.

PostNL gaf donderdag echter aan dat ruim 90 procent van de betrokken winkeliers al akkoord is gegaan met de nieuwe tarieven. Het bedrijf wil wel met de VVP in gesprek blijven, om een beter beeld te krijgen van de bezwaren die leven. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.