Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PostNL controleert eigen bezorging

28-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Zembla logo groot
PostNL, voorheen TNT post, voert extra controles uit om te zien of post in de Randstad wel op tijd wordt bezorgd. De Ondernemingsraad van PostNL heeft dat gezegd tegen de NOS. Er zijn signalen van medewerkers dat zakken post vaak blijven staan.

Het onderzoek wordt uitgevoerd nu er vooral uit de regio's Amsterdam, Den Haag en Rotterdam signalen komen. De post wordt landelijk gezien wel op tijd bezorgd. Bijna 97 procent komt binnen een dag aan op het juiste adres. De wettelijke norm is 95 procent.

 

Personeelstekort

De OR denkt dat het in de Randstad vaak misgaat vanwege personeelstekorten. Ook blijven bezorgers vaak veel korter in dienst dan de vroegere postbodes. "Die bleven wel 25 jaar bij het bedrijf. Postbezorgers soms maar een maand", zegt OR-voorzitter Bernard de Vries.
 

Van postbode naar postbesteller

Vorig jaar zijn alle postbodes met een contract van 25 uur of meer  door TNT ontslagen en vervangen door goedkope parttime krachten. Er wordt ze geen perspectief geboden om ergens anders in het bedrijf te werken. De 55-jarige postbode Marius is wanhopig na 30 jaar bij de post gewerkt te hebben. Hij heeft een gezin te onderhouden en zal met zijn leeftijd niet snel weer aan een andere baan komen: ‘Er is zo ontzettend veel werk, laat ons gewoon werken. Wij willen graag werken.’
 

Jaaromzet 10 miljard - 1,13 miljard euro winst

TNT geeft aan dat de toenemende concurrentie en de volumedaling in de post de redenen zijn voor de reorganisaties. De Universiteit van Utrecht berekende voor ZEMBLA dat het voormalige staatsbedrijf ondanks de liberalisatie nog 85,7% van de Nederlandse markt in handen heeft. En dat TNT jaarlijks een omzet van 10 miljard euro heeft en 1,13 miljard euro winst maakt. De TNT Maildivisie – waar TNT Productie het sterkste bedrijfsonderdeel van is - zorgt voor 40 procent van de inkomsten van het hele bedrijf TNT. En genereert meer dan 70 procent van alle winst die het hele bedrijf wereldwijd maakt.

De extra controles op de postbezorging zijn rond half november gestart.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.