Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Postbodes staken weer

06-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geen-post-op-maandag
Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak hebben aangekondigd dat de medewerkers van TNT Post Productie BV deze week drie dagen zullen staken: 8, 9 en 10 december. Die staking voor vermindering van het aantal gedwongen ontslagen gaat door, ook al heeft vakbond BVPP te kennen gegeven af te zien van de staking en schijnt TNT met een voorstel te willen komen in de richting van de vakbonden.

Formeel hebben Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak op dit moment nog geen voorstel van TNT ontvangen noch een uitnodiging voor een gesprek. Informeel is vorige week wel het voorstel geopperd om het aantal gedwongen te verminderen in ruil voor het inleveren van arbeidsvoorwaarden (beperkte loonsstijging). De landelijke kadergroepen van Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak hebben dit voorstel gisteren unaniem afgewezen.

Vakbond BVPP laat in een nieuwsbrief weten dit voorstel te willen voorleggen aan haar leden. De suggestie wordt hierin gewekt dat het onrealistisch is om actie te voeren, omdat het aantal gedwongen ontslagen nooit op nul zal uitkomen en de reorganisatie bij TNT niet zal worden tegengehouden.

Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak ontkennen ten stelligste dat dit ooit het actiedoel is geweest. De bonden hebben altijd erkend dat TNT maatregelen moet nemen om de dalende poststromen en de concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Ook hebben de bonden altijd erkend dat dit niet zonder gedwongen ontslagen kan. Maar TNT heeft een Sociaal Plan ondertekend waarin staat dat het aantal gedwongen zo veel mogelijk wordt beperkt. Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak zien onvoldoende ambitie aan de zijde van TNT om deze gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te beperken.

De bonden weten dat er nog ruimte is, maar TNT is niet bereid om die ruimte te benutten. Daarom staken Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak volgende week opnieuw. Het aantal gedwongen ontslagen kan en moet lager. Abvakabo FNV-bestuurder Peter Wiechmann: “Het is voor ons onbegrijpelijk dat de BVPP, nu we écht flinke druk zetten op TNT, het laat afweten.”

De vrije bond
Laat de postcode weg op kerstpost, want dan moet TNT extra personeel inzetten. Dat wil de anarchistische organisatie De Vrije Bond. De organisatie is een actie gestart om druk te zetten op postbedrijf TNT. Als er geen postcodes staan op de poststukken kunnen ze niet machinaal worden verwerkt, en moeten medewerkers handmatig de post sorteren.
TNT zou dan gedwongen worden om extra personeel in te zetten, en zou er meer werk zijn voor postbodes. TNT maakte afgelopen maand bekend dat het 3100 mensen gedwongen wil ontslaan. De postbodes hebben al meerdere keren gestaakt.

De directie van TNT wil wel praten over minder ontslagen, maar de postbodes moeten dan wel salaris inleveren. Zo'n aanbod werd eerder door het personeel afgeslagen, omdat er geen garanties konden worden gegeven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.