Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Postbodes staken twee dagen

25-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
het-einde-van-de-postbode
Postbodes en postbezorgers van TNT Post zijn vanaf donderdag twee dagen aan het staken. Zij protesteren tegen de 3100 gedwongen ontslagen die bij het bedrijf vallen.

Een landelijke demonstratie, zoals vorige week in Den Haag, is er dit keer niet. In de bioscoop in Den Haag volgen ongeveer tweehonderd postbodes het debat in de Tweede Kamer over de postmarkt.

Het debat gaat in de kern niet over de reorganisatie bij TNT, maar over de ontwikkelingen op de totale geliberaliseerde postmarkt.

Petitie
Kort voor het debat hebben de postbodes een petitie aan minister Henk Kamp (Sociale Zaken) en staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) gegeven, omdat zij vinden dat het kabinet moet ingrijpen in de postmarkt.

De petitie was ondertekend door 15.000 mensen.

Het bestuur van TNT kiest er vooral voor tegemoet te komen aan de wensen van de aandeelhouders ten koste van de werknemers, zegt econoom H. Schenk. ‘Die hedgefondsen proberen het bedrijf een richting op te sturen, die uiteindelijk zal resulteren in hoge winstgevendheid en hoge dividenden. Door korte termijn bezuinigingen. En dat zijn vooral bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden.’

TNT geeft echter aan dat de toenemende concurrentie en de volumedaling in de post de redenen zijn voor de reorganisaties. De Universiteit van Utrecht berekende voor ZEMBLA dat het voormalige staatsbedrijf ondanks de liberalisatie nog 85,7% van de Nederlandse markt in handen heeft. En dat TNT jaarlijks een omzet van 10 miljard euro heeft en 1,13 miljard euro winst maakt. De TNT Maildivisie – waar TNT Productie het sterkste bedrijfsonderdeel van is - zorgt voor 40 procent van de inkomsten van het hele bedrijf TNT. En genereert meer dan 70 procent van alle winst die het hele bedrijf wereldwijd maakt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.