Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Postbodes gaan opnieuw staken

17 nov 2010
  •  
leestijd 1 minuten
vakbonden-bereiken-principeaccoord-met-tnt
De postbodes van TNT gaan volgende week donderdag en vrijdag opnieuw staken. Eerder deze week  legden zij ook al het werk neer. Voorzitter Edith Snoey van Abvakabo FNV sluit zelfs niet uit dat er rond Kerst geen post bezorgd wordt, zo zegt zij vandaag in het AD.
De postbodes zijn woedend omdat TNT 3100 postbodes gedwongen wil ontslaan als gevolg van de reorganisatie. In totaal verdwijnen door de reorganisatie elfduizend banen. Maar een groot deel wordt opgevangen door natuurlijk verloop.
De betrokken vakbonden vinden de 3100 gedwongen ontslagen echter nog steeds veel te veel. Dat aantal kan omlaag als TNT de reorganisatie geleidelijker uitvoert. Volgens vakbondvoorzitter Snoey zijn de vervolgacties nu noodzakelijk, omdat TNT nog geen fatsoenlijk bod op tafel heeft gelegd. Achtduizend postbodes legden het werk neer en lieten hun stem horen bij het hoofdkantoor van TNT post.
TNT maakt gewoon winst. Het bestuur van TNT kiest er vooral voor tegemoet te komen aan de wensen van de aandeelhouders ten koste van de werknemers, zegt econoom H. Schenk, in ' Het einde van de postbode '. ‘Die hedgefondsen proberen het bedrijf een richting op te sturen, die uiteindelijk zal resulteren in hoge winstgevendheid en hoge dividenden. Door korte termijn bezuinigingen. En dat zijn vooral bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden.’

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.