Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Politievakbond ACP niet blij met toename aantal buurtwachters

30-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
allemaal-agent
Er zijn ongeveer zevenhonderd buurtwachters in Nederland; vijf keer zo veel als in 2012. Dat blijk uit onderzoek van socioloog Vasco Lub van de Erasmus Universiteit Rotterdam. In bijna de helft van de Nederlandse gemeenten zijn 's avonds buurtwachters actief die vrijwillig door de straten, parken en over pleinen patrouilleren. Onderzoeker Lub denkt dat het aantal alleen maar gaat toenemen.
"Burgerwachten worden vaak geassocieerd met knokploegen. Ook al patrouilleren ze alleen, het blijft schemergebied. Ze mogen iemand aanhouden. Maar als de dader zich verzet, mag je hem dan vasthouden of vastbinden? Wat is mishandeling? Of wat als een dader je aanvalt, hoe hard mag je je verweren? Gevaarlijke situaties kunnen ontstaan." zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP. 
In principe mag iedereen buurtwachter zijn, zegt een woordvoerder van de Nationale Politie in  Trouw.  De burgers mogen ook iemand aanhouden op 'heterdaad'. Daarnaast is het de taak van buurtwachters om inbraken te signaleren en verdachte situaties te melden.  "De overheid slaagt er niet in het gevoel van intimidatie en onveiligheid aan te pakken", zegt hij. Burgers doen het daarom zelf maar. "Dit leeft enorm onder politieagenten. We zien het met z'n allen fout gaan."

Op grote schaal worden burgers betrokken bij opsporing en veiligheid. Bijna anderhalf miljoen doen mee aan Burgernet. En in veel wijken en buurten zijn burgerwachten de ogen en oren van de politie. 's Avonds patrouilleren ze door de straten, verdachte situaties worden doorgegeven aan de wijkagent. Veiligheid is een zaak van ons allemaal, zegt het kabinet, en de burger mag best een handje helpen. Maar steeds vaker nemen burgers zelf het initiatief. Ondernemers beginnen op Facebook hun eigen Opsporing Verzocht. Op het internet wordt jacht gemaakt op dierenbeulen.  En pedojagers trappen de deur in bij vermeende kindermisbruikers. ZEMBLA onderzoekt: Waarom willen zo veel mensen zelf politieagent spelen? En wat zijn de gevaren? Bekijk ZEMBLA - ' Allemaal agent '.

Meer over:

allemaal-agent
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.