Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Politietop wil nieuw ICT-systeem

25-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
d66-wil-opheldering-over-computerfalen-politie
Korpsbeheerdersberaad (de burgemeesters van de grootste steden in de 25 politieregio's)  wil af van de huidige computersystemen bij de politie. Ze adviseren minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie om alle systemen te vervangen. Dat moet worden betaald uit het ICT-butget.

Vooral het systeem waarin de aangiften worden verwerkt is in het gebruik zeer tijdrovend, zeggen agenten. In een recent rapport over noordoost Nederland wordt de werksituatie zelfs kritiek genoemd. Dat komt volgens het rapport  door het slecht functioneren van de systemen. De afgelopen jaren is al flink gesleuteld aan de datahuishouding bij de politie, maar de problemen werden slechts gedeeltelijk opgelost.

De politiebond ACP is enthousiast over het voorstel, maar waarschuwt dat de extra uitgaven niet ten koste mogen gaan van het personeelsbestand.

De politie is zwaar gefrustreerd. Er zijn te weinig agenten en rechercheurs die criminelen op kunnen sporen. Volgens minister Opstelten van Veiligheid heeft Nederland op dit moment het sterkste politiekorps ooit. Op papier klopt dat. In de werkelijkheid kwam al het extra blauw van de afgelopen jaren niet op straat terecht. ‘Van de 49.500 politiemensen zijn er slechts 31.500 operationeel werkzaam’, aldus Jan Willem van der Pol van de Nederlandse Politiebond in ZEMBLA.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.