Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Politie registreert geweld door agenten gebrekkig

31-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
de-kogels-na-het-kampioenschap
De registratie en analyse van geweld door politieagenten vertoont flinke gebreken. De Nationale Politie is niet in staat om incidenten systematisch te analyseren. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl naar gegevens die via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) zijn opgevraagd bij de politie.
Regio-eenheden houden er eigen werkwijzes op na, waardoor incidenten niet eenduidig worden geregistreerd en beoordeeld. Een landelijke analyse is daardoor nagenoeg onmogelijk.
Daarnaast zijn de formulieren die na een geweldsincident moeten worden ingevuld, niet volledig gedigitaliseerd. Sinds 2010 liggen ruim 45.000 papieren documenten in de archieven van de Nationale Politie, zonder dat de politie daar evaluatie over kan doen.
De Nationale Politie is inmiddels een traject gestart om de geweldsregistratie te verbeteren.
Melding
Zodra een agent geweld toepast tijdens zijn werk, moet hij daar melding van doen bij zijn meerdere, die daar vervolgens een formulier over moet invullen.
In zo'n 0,7 procent van de incidenten is volgens de politie sprake van zwaar geweld. De Rijksrecherche doet alleen in die ernstigste gevallen onderzoek naar de aanleiding en het handelen van agenten.
NU.nl heeft in juli 2013 een verzoek gedaan op basis van de Wob om alle formulieren van geweldsaanwendingen tussen 2010 en 2013 te ontvangen. Deze gegevens bevatten echter persoonlijke informatie van betrokkenen, die onleesbaar gemaakt moet worden. Dat zou naar schatting ruim een jaar duren.

(Meer: Nu.nl )
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.