Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Politie niet aansprakelijk te stellen voor schietdrama in Alphen

04-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
opstelten-zwaardere-screening-voor-vuurwapenbezit
De politie heeft fouten gemaakt bij het verlenen van de wapenvergunning aan Tristan van der V., maar ze is niet aansprakelijk voor de schade van slachtoffers en nabestaanden van het bloedbad van Alphen aan den Rijn. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.
Bodemprocedure
Slachtoffers en nabestaanden hadden een bodemprocedure aangespannen. De politie had volgens hen nooit een wapenvergunning mogen verstrekken aan Van der V., die psychische problemen had en in 2011 willekeurig mensen onder vuur nam in winkelcentrum Ridderhof. Zes mensen kwamen om het leven en zestien anderen raakten gewond. Na zijn daad schoot Van der V. zichzelf dood.
Niet alle informatie gebruikt
Volgens de rechter heeft de politie inderdaad een fout gemaakt door niet alle beschikbare informatie over Van der V. te gebruiken om de aanvraag voor een wapenvergunning te beoordelen. Als dat wel was gebeurd dan zou de vergunning niet zijn verleend, zeggen de rechters. Bij de politie was onder meer bekend dat agenten in 2006 hadden geassisteerd bij een gedwongen opname van Van der V.
Niet aansprakelijk
Maar omdat de regels die zijn overtreden niet waren bedoeld om bescherming te bieden tegen schade door wapengebruik, is de politie toch niet aansprakelijk, zegt de rechtbank. De politie had volgens een ongeschreven norm ook aansprakelijk kunnen zijn als ze had geweten dat Van der V. een een gevaar kon zijn voor ,,willekeurige'' anderen. Maar dat was volgens de rechters niet het geval.
Vervolg
Advocaat Veeru Mewa vindt het oordeel ,,teleurstellend''. Maar hij ziet nog wel voldoende aanknopingspunten voor een vervolg. De rechters hebben volgens hem duidelijk gezegd dat de politie onrechtmatig heeft gehandeld. Hij laat weten dat sommige van de slachtoffers ,,enige rust'' kunnen vinden omdat de rechter heeft vastgesteld dat de politie fouten heeft gemaakt.
Slachtoffers en nabestaanden hebben eerder laten weten dat ze desnoods tot de hoogste Nederlandse rechter en de Europese rechter doorgaan om de politie aansprakelijk te stellen.(ANP)

Meer over:

de-schietclub
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.