Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Politie nalatig bij wapenvergunning Tristan van der V.

08-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schietverenigingen-overtreden-regels
De medewerker van de politie die Tristan van der V. in 2008 een wapenvergunning verstrekte, zag mogelijk cruciale informatie over het hoofd vanwege een 'bulk aan werk'. Dat bericht de Volkskrant maandag. De betrokken ambtenaar kampte in die periode ook met ziekte, verklaarde hij bij de Rijksrecherche.
Had de medewerker de informatie over de psychische problemen van Der de V. wel gezien, dan had hij vermoedelijk geen wapenvergunning verleend. Met de vergunning kon Van der V. wapens aanschaffen. Die gebruikte hij later om een bloedbad aan te richten in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn.
Ook politiemedewerkers die in 2009 en 2010 oordeelden over de verlenging van de wapenvergunning, waren niet op de hoogte van de psychische problemen van Van der V. ' Hier ben ik doodziek van ', verklaarde een van hen achteraf bij de Rijksrecherche.

Onbegrip over politie bij slachtoffers Alphen
Slachtoffers van Tristan van der V. zijn nog altijd vol onbegrip en frustratie over de politie. Ze begrijpen niet dat die haar verantwoordelijkheid niet neemt voor het verlenen van een wapenvergunning aan de man die in Alphen aan den Rijn willekeurig mensen neerschoot.
Tientallen van hen reizen dinsdag gezamenlijk af naar Den Haag. Daar is dan de eerste openbare zitting van een bodemprocedure over de aansprakelijkheid van de politie.
De slachtoffers en nabestaanden vinden dat de politie Van der V. nooit een vuurwapenvergunning had mogen verlenen. Ze houden de politie daarom verantwoordelijk voor de gevolgen van het wapengebruik van Van der V.
Tristan had jarenlang psychische problemen. In 2006 werd hij opgenomen, nadat zijn ouders een schriftje hadden gevonden waarin hij een scenario beschreef waarin hij zelfmoord pleegde.

Meer over:

de-schietclub
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.