Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Politie legt illegale werkzaamheden hoge druk leiding stil

30-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vechten-om-vuilnis
Na een melding van de stichting afvaloven Nee heeft de politie de illegale werkzaamheden aan de hoge druk stoomleiding van de Harlinger afvaloven  stilgelegd. Afvalverwerker Omrin heeft zaterdag gewerkt aan de stoomleiding van de afvaloven in Harlingen. Actiegroep Afvaloven Nee seinde daarop de politie in.

Op 17 augustus j.l. hebben B en W van Harlingen de bouwvergunning van deze leiding herroepen. Dit betekent dat er vanaf toen niet verder gewerkt mocht worden aan de betreffende leiding. Omrin heeft daarop de gemeente gevraagd om toch nog werkzaamheden aan de leiding te mogen uitvoeren. Dit is door de gemeente geweigerd.

Maandag heeft Afvalverwerkingsbedrijf Omrin opnieuw de werkzaamheden aan een stoomleiding van de omstreden afvaloven bij Harlingen hervat. Dat heeft een woordvoerder van Omrin gezegd.

De leiding is een onderdeel van het gebouw. De plannen leidden tot veel protest van Friese burgers en resulteerden in een aantal rechtszaken. In een daarvan besloot de gemeente Harlingen de vergunning voor de leiding en nog twee gebouwtjes in te trekken.

Omrin werkt aan een Reststoffen centrale en kwam in het nieuws nadat ZEMBLA in de uitzending 'Vechten om vuilnis' toont dat de bouw van de afvaloven omstreden is. Vroeger hadden we een afvalberg, nu dreigt er een afvaltekort. Dat komt doordat het aantal afvalverbrandingsovens de laatste jaren is toegenomen. Hoogleraar milieukunde prof L. Reijnders is  daar bezorgd over. Hij zegt: “Dat er nu nog nieuwe ovens worden bijgebouwd, vind ik te gek voor woorden. Als we beter recyclen hebben we in Nederland genoeg aan één of hooguit twee ovens.” Bij de VAR, een groot recyclebedrijf in het Oosten van het land, merken ze nu al dat er veel minder afval wordt aangeboden. “Doodzonde”, zegt de directeur van het bedrijf mevrouw H. de Vries.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.