Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Politie hoeft straks minder te tikken

26-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
politie-hoeft-straks-minder-te-tikken
Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) verwacht volgend jaar een 'aanzienlijke administratieve lastenverlichting voor de politie' als er meer bankgegevens digitaal aan de politie worden verstrekt. Aan die digitalisering wordt gewerkt, schrijft hij donderdag in een brief aan de Tweede kamer.
Zembla toonde woensdag aan dat politieonderzoek naar financiële criminaliteit nog erg veel menskracht kost, omdat er bijvoorbeeld bankgegevens moeten worden overgetikt.
Maar volgens Van der Steur gaat het toch de goede kant op. ' Inmiddels zijn er door de politie in nauwe samenwerking met de vier grootbanken (ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS) grote vorderingen gemaakt op dit traject. Zo leveren SNS en ING historische transactiegegevens al digitaal aan. ABN AMRO en de Rabobank zijn in een testfase en zijn bijna zover om aan te sluiten. '

Politieonderzoek naar financiële criminaliteit kost de recherche 100 tot 200 fulltime krachten aan administratief werk, zoals het overtikken van bankgegevens van verdachten. Dat staat in vertrouwelijke politierapporten uit 2013 en 2014 die in handen zijn van ZEMBLA . In de rapporten, genaamd ‘Project peseta’ wordt berekend dat er jaarlijks minimaal ruim 6 miljoen euro kan worden bespaard, als alle banken de gegevens digitaal leveren in plaats van op papier. 

(ANP/zembla)

Meer over:

misdaad-loont
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.