Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Politie faalt bij de aanpak ict-problemen

05-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
opsporing-verzocht
De politie faalt bij de aanpak van de aanhoudende ict-problemen. Agenten hebben daardoor vooral last van de computersystemen die juist zouden moeten helpen bij hun werk. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van een nog vertrouwelijk rapport van de Algemene Rekenkamer.

Volgens het rapport hebben vooral de burgemeesters, die optreden als korpschefs, 'onvoldoende bestuurlijke grip' op de miljoenenverslindende ict-problemen. De computersystemen van de politie zijn 'matig gebruiksvriendelijk' en bevinden zich volgens sommige onderzoeken zelfs in 'kritieke toestand'.

De verantwoordelijke minister krijgt er ook van langs in het rapport. Het toezicht van de minister schoot tekort. Dat zou nu met de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie moeten verbeteren door de invoering van één landelijke politieorganisatie, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. De problemen zijn daarvoor te groot.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vroeg de rekenkamer op aandringen van de Tweede Kamer eind vorig jaar om een analyse van de problemen. Eind maart stelden de korpsen zelf al oplossingen voor.

In ZEMBLA - 'Opsporing verzocht' vertelt Jan Willem van der Pol van de Nederlandse Politiebond dat niet alleen capaciteitsproblemen, maar ook de nieuwe falende computersystemen zorgen voor grote ergernis bij de politie. Rechercheurs werken zo min mogelijk met het nieuwe computerprogramma. Hierdoor gaat cruciale informatie verloren en blijven verdachten vrij rond lopen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.