Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Poetin ontkent alle banden met Donald Trump in interview met NBC

  •  
06-06-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
Poetin ANP foto
“Wat je zegt is te gek voor woorden”, de Russische president Vladimir Poetin ontkende maandagavond glashard alle banden met de regering van Donald Trump. Dat deed hij in een interview met de Amerikaanse presentatrice van NBC, Megyn Kelly.

Kelly leidde een internationaal politiek forum in Sint-Petersburg, waaraan ook president Poetin deelnam. Een dag later interviewde ze de Russische oud-KGB spion die inmiddels al zeventien jaar de president van Rusland is.

Omstreden vrienden van Donald Trump
Steeds meer gegevens duiden er op dat Donald Trump en de groep om hem heen contacten heeft in Rusland. In de tweedelige Zembla-uitzending ‘De omstreden vrienden van Donald Trump’ kwam daar nog meer informatie over aan het licht. Er verscheen een Engelse versie van de uitzending en die ging viral in Amerika.

Dat Rusland zich volgens Amerikaanse inlichtingendiensten bemoeit zou hebben met de Amerikaanse presidentsverkiezingen is klinkklare onzin volgens Poetin.
“Ze zijn misleid en ze hebben de informatie niet in zijn geheel geanalyseerd. Ik heb nog geen enkel direct bewijs gezien van Russische bemoeienissen met de presidentsverkiezingen.”
Het argument dat Russische hackers vingerafdrukken hebben achtergelaten dat als bewijs wordt gezien voor het manipuleren van de verkiezingen, maakt Poetin met de grond gelijk. “Er zijn genoeg specialisten die het zo kunnen doen voorkomen dat het lijkt alsof je driejarige dochter vanuit jouw huis de aanval heeft uitgevoerd.” Daaraan voegt hij toe dat hackers overal kunnen zitten. Van Rusland tot in de Verenigde Staten. Het zou volgens Poetin zelfs zo kunnen zijn dat hackers in de VS erachter zitten en de schuld richting Rusland proberen af te schuiven. Omdat het hen politiek zo uitkomt. “Kun je je dat voorstellen? Ik wel”, zegt Poetin tegen Kelly.

Sensatie uit niks
Vervolgens verwijt hij Amerika dat er geen land ter wereld is dat zich zoveel bemoeit met de verkiezingen in andere landen. “Leg je vinger op een willekeurige plek op de atlas, waar dan ook zal je klachten horen over Amerikaanse afgevaardigden die zich mengen in interne electorale processen.”

Als Megyn Kelly vraagt of Poetin weet wat de schoonzoon van Trump, Jared Kushner, heeft besproken met de Russische ambassadeur, zegt Poetin van niks te weten. Kushner zou het voorstel hebben gedaan om een geheim communicatiekanaal met Rusland op te zetten. Ook zou de Trump regering meteen stappen hebben gezet om bestaande sancties tegen Rusland af te zwakken. Poetin reageert sarcastisch:
“Jullie creëren sensatie uit niks. En dat gebruiken jullie als wapen tegen je huidige president. Jullie zijn heel creatief. Goed gedaan. Jullie leven zal wel saai zijn.”
Na de verkiezingen benoemde Trump zijn schoonzoon tot  ‘senior adviser to the president’ die zich moet bezighouden met internationale handelsovereenkomsten en met het Midden-Oosten. In deel twee van ‘De omstreden vrienden van Donald Trump’ is meer te zien over de banden tussen Kushner en Rusland.

Bekijk ons dossier over Donald Trump
Geen gegevens over Trump
De Russisch president ontkent dat hij compromitterende gegevens over Trump heeft verzameld . Hij zegt dat, hoewel Trump toen hij nog zakenman was Moskou regelmatig bezocht, hij hem nooit heeft ontmoet. “Er komen heel veel Amerikaanse zakenlieden naar Rusland. Op dit moment zijn er van honderd Amerikaanse bedrijven afgevaardigden in Rusland. Denk je dat we over hen allemaal belastende informatie verzamelen? Hebben jullie je verstand verloren?”

Het enige dat Poetin wel toegeeft in het interview is dat hij in 2015 tijdens een diner Michael Flynn ontmoette. Flynn zou later nationale veiligheidsadviseur worden. Toen bleek dat hij loog over contacten met Russische diplomaten, moest hij zijn functie neerleggen. “Hij zat naast mij aan tafel toen ik een speech gaf. Daarna hebben we wat gepraat en ben ik opgestaan en vertrokken. Pas achteraf hoorde ik wie hij was. Ik heb niet eens echt met hem gesproken.”

Fake news
Trump omschrijft zijn vermeende banden met Rusland al maanden als ‘fake news’: “I have nothing to do with Russia – no deals, no loans, no nothing!”
Het onderzoek van de FBI naar de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen loopt intussen al maanden. De opgestapte veiligheidsadviseur Michael Flynn is gedagvaard door een speciale Senaatscommissie die hem wil horen in het onderzoek naar de Russische inmenging. Amerikaanse bronnen die dicht bij het onderzoek zijn betrokken, meldden eind mei dat de FBI zijn pijlen nu ook richt op de schoonzoon van Trump, Jared Kushner.

trump-vinger
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.