Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Plofkip' 100% besmet met ESBL-bacterie

26-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
opnieuw-antibiotica-alarm
Nieuwsuur meldt in de  uitzending van 25 mei dat al het kippenvlees in de supermarkten in hoge mate is besmet met de ESBL-bacterie. Deze ESBL-bacterie is ongevoelig voor de meeste in Nederland gebruikte antibiotica.

ZEMBLA waarschuwde in de uitzending 'Antibiotica alarm' al voor het gevaar van de resistente ESBL bacterie in de kippenstal. De ESBL ontstaat doordat de pluimveehouderij buitensporig veel antibiotica gebruikt om de dicht op elkaar levende kippen gezond te houden. De kippen hebben daardoor een resistente bacterie ontwikkeld, die het bestrijden van infecties bij dier en mens moeilijk maakt en soms zelfs onmogelijk.

100 procent
Voor de plofkip, de kip die wordt opgefokt in vleeskuikenstallen, is die besmetting 100 procent. Maar ook biologische kippen zijn voor 85 procent besmet met ESBL.

Ingrijpen
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de belangenbehartiger van de supermarkten, en de Consumentenbond eisen ingrijpen van het Ministerie van Volksgezondheid, omdat de voedselveiligheid in het geding is.

Urgentie
De ministeries van Landbouw en Volksgezondheid zijn te laat met het aanpakken van ESBL. Dat zeggen artsen in ZEMBLA. Prof. J. Kluytmans: ‘Ik vrees dat men pas maatregelen neemt op het moment dat er echt iets aantoonbaar mis gaat. Ik heb zorgen dat we in dit geval te laat zijn.’
 
Laatste redmiddel
Nieuwsuur spreekt ook met professor Jan Kluytmans, micro-bioloog aan het VU-Medisch Centrum in Amsterdam. Hij vindt dat er nu direct moet worden opgetreden: "Als we nu niet optreden dan raken we ook ons laatste redmiddel, antibiotica, kwijt. Bij nog meer ESBL-resistentie, hebben we een groot probleem. Tegenwoordig komen er iedere dag in ziekenhuizen mensen die besmet zijn met de resistente ESBL-bacterie. Kippenvlees is in zeer hoge mate besmet met ESBL'.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.