Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Plastisch chirurgen gaan borstimplantaten registreren

21-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
keurmerk-implantaten-nog-steeds-onder-de-maat
Plastisch chirurgen beginnen in januari met een landelijke registratie van borstimplantaten. Daarmee kunnen implantaten die problemen veroorzaken eerder worden opgespoord, aldus de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) vrijdag.
Registratie is verplicht voor plastisch chirurgen, maar niet voor andere artsen die borstimplantaten inbrengen zoals cosmetisch chirurgen.
' Wij hopen dat het ministerie registratie verplicht stelt voor iedereen' , zegt NVPC-voorzitter René van der Hulst. In het register is straks te zien wie, wanneer, welk implantaat heeft gekregen en ook of het er weer uitgehaald is.
Aanleiding voor het registratiesysteem is de affaire met PIP-implantaten. Die hadden een grotere kans op scheuren en lekken door het gebruik van goedkope, industriële siliconen. 

De Franse fabrikant van de PIP-borstprotheses raakte in 2010 in opspraak toen bleek dat ze een verhoogde kans vertoonden op scheuren en lekken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verbood de implantaten. Het Franse bedrijf PIP is inmiddels failliet. De oprichter is vorig jaar in Frankrijk tot vier jaar cel veroordeeld. De rechter vond bewezen dat hij zijn klanten doelbewust heeft bedrogen.
Een groep van 168 Nederlandse vrouwen met PIP-borstimplantaten heeft zich gemeld voor een schadevergoeding. In Frankrijk dient een rechtszaak tegen de de Franse fabrikant Poly Implant Prothese (PIP). Eerder oordeelde een Franse rechter al dat slachtoffers - ook buiten Frankrijk - recht hebben op een vergoeding. 

Het Europees Parlement wil met nieuwe wetgeving bereiken dat medische producten beter te traceren zijn en dat patiënten en medici beter geïnformeerd zijn over de producten die ze gebruiken.


(ANP/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.