Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Planning MH17-proces onzeker door coronavirus

13-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
MH17 proces start
Het is onzeker of de eerstvolgende zittingen in het proces over het neerhalen van vlucht MH17 doorgaan, in verband met het coronavirus. Dat meldt de rechtbank Den Haag vrijdag. Uiterlijk 18 maart besluit de rechtbank of het proces als gepland op 23 maart verder gaat.

Het proces is op 9 maart begonnen in het Justitieel Complex Schiphol. De rechtszaak heeft veel deelnemers en trekt grote belangstelling, onder meer van pers uit binnen- en buitenland.

Meer dan veertig personen
De Raad voor de Rechtspraak heeft alle gerechten in Nederland geadviseerd om bijeenkomsten met meer dan veertig personen te annuleren, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het advies geldt vooralsnog niet voor rechtszittingen, maar alleen voor interne bijeenkomsten. Wel beveelt de raad aan zittingen "zo in te richten dat er zo weinig mogelijk personen bij elkaar zitten", aldus een woordvoerder donderdag.

Bij het MH17-proces dat afgelopen maandag begon, zitten er tientallen mensen in de rechtszaal van het Justitieel Complex Schiphol. Het getal van veertig in de zaal wordt ruim overschreden. Het speciaal gebouwde perscentrum naast het complex herbergde maandag en dinsdag honderden journalisten.

Lees wat er op de eerste zittingsdag van het MH17-proces gebeurde.
Lees wat er op de tweede zittingsdag van het MH17-proces gebeurde.

Vincent Verweij volgt voor Zembla het proces tegen de MH17 verdachten. Eerder maakte hij verschillende uitzendingen erover, waaronder 'De jacht op de MH17 daders'.


Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.