Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Plan van aanpak tegen babysterfte, update 07/01

07-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
babysterfte-in-nederland
In spoedsituaties moeten zwangere vrouwen binnen een kwartier geholpen worden door een verloskundige of een gynaecoloog. Ook mag een zwangere vrouw niet meer alleen worden gelaten zodra de bevalling begint, en krijgt elke zwangere een casemanager, die alle zorg coördineert. Dat staat in het rapport  _een goed begin: Veilige zorg rond zwangerschap en geboorte dat deze week door de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte aan minister Klink is aangeboden.
De stuurgroep vindt dat ziekenhuizen zeven dagen per week 24 uur per dag een gynaecoloog, kinderarts en operatieteam beschikbaar moeten hebben.

Halvering
Daardoor moet de vermijdbare babysterfte in Nederland binnen vijf jaar zijn gehalveerd. Eén op de honderd baby's sterft rond de geboorte. Daarmee heeft Nederland bijna de hoogste babysterfte van Europa.

Miljoenen
Als er extra miljoenen nodig zijn om de babysterfte in Nederland te verminderen, moet dat geld beschikbaar worden gesteld. Minister Klink van volksgezondheid heeft dat gisteren gezegd bij de presentatie van een rapport van een groep deskundigen over de veiligheid bij geboorte, maar hij vermeldde er wel bij dat dit een zaak is van de tweede kamer

Zembla
In de uitzending 'Babysterfte in Nederland' - ZEMBLA  22 November 2009: In Nederland sterft jaarlijks één op de honderd baby’s. Internationaal onderzoek toont aan dat de babysterfte hier hoger ligt dan in andere Europese landen. Eén van de oorzaken van de hoge babysterfte is dat verloskundigen en gynaecologen meer risico’s nemen dan collega’s in het buitenland. Ze wachten lang met ingrijpen, want de Nederlandse filosofie is dat de natuur zijn gang moet gaan. Gynaecologen en kinderartsen stellen in ZEMBLA dat veel sterfgevallen van baby’s onnodig zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.