Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PIP: onderzoek naar werkwijze IGZ

12-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
operatie-proefkonijn
Gisteren werd er in de Tweede Kamer een debat gehouden over de problemen rondom borstimplantaten. Uit een onderzoek van ZEMBLA blijkt dat vrouwen die vanaf 1998 implantaten van het merk PIP of M-implants hebben gekregen risico lopen op ernstige gezondheidsklachten.

Verschillende partijen eisten opheldering. Volgens Henk van Gerven (SP) heeft de inspectie 'op gênante wijze' steken laten vallen.
Onderzoek Oud minsiter Sorgdrager zal onderzoeken hoe de IGZ is omgegaan met meldingen over de PIP-implantaten, zei Schippers. Zij verwees naar het onafhankelijke onderzoek dat ze oud-minister Winnie Sorgdrager (D66) laat doen naar de werkwijze van de IGZ. Aanleiding daarvoor zijn honderden klachten over de lakse werkwijze van de inspectie, die patiënten niet serieus zou nemen, langzaam werkt en te weinig doet met ernstige meldingen. De resultaten van het onderzoek worden na de zomer verwacht.
bericht
Leeftijdsgrens
Plastisch chirurgen steunen de plannen van minister Edith Schippers van Volksgezondheid om een leeftijdsgrens in te stellen aan cosmetische ingrepen en tv-shows te verplichten te waarschuwen voor mogelijke gevolgen van een operatie. Dat liet de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) vrijdag weten.

,,Volgens onze richtlijnen mogen alleen mensen boven de 18 cosmetische operaties ondergaan en worden er strenge eisen gesteld aan de ingrepen. Niet-leden hoeven zich daar niet aan te houden. Het zou goed zijn als onze leidraad wettelijk werd overgenomen'', aldus een woordvoerster.

Geen reactie
Schippers wilde niet reageren op het bericht dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) tien jaar geleden al de eerste meldingen kreeg over de problemen met de PIP-implantaten maar daar niets mee deed.
Registratie
In het debat in de tweede kamer zei ze tempo te willen maken met de registratie van implantaten en andere medische hulpmiddelen in een centraal systeem dat in een later stadium aan het Europese register moet kunnen worden gekoppeld. In dat register moeten ook de complicaties worden gemeld.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.