Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PIP-implantaten scheuren eerder

14-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pip-implantaten-scheuren-eerder


Vrouwen met borstimplantaten van het Franse merk PIP hebben niet meer klachten dan vrouwen met implantaten van een ander merk. B
ij één derde van de onderzochte vrouwen lekte ten minste één van de implantaten. Dat blijkt uit onderzoek van het VUmc in Amsterdam. Het academisch ziekenhuis bracht de resultaten woensdag naar buiten.
Scheuren eerder
De Franse fabrikant van de PIP-borstprotheses raakte in 2010 in opspraak toen bleek dat ze een verhoogde kans vertoonden op scheuren en lekken. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) verbood de implantaten.
VUmc-onderzoekster Marike Maijers onderzocht 112 vrouwen met een PIP-implantaat die zich in 2011 meldden bij een kliniek na een oproep voor controle. Zo'n 70 procent van deze vrouwen had geen gezondheidsklachten, concludeerde Maijers. Dat percentage is gelijk bij andere merken borstimplantaten.
Lekken
Wel vond Maijers dat bij een derde van de onderzochte vrouwen ten minste één van de implantaten lekte. Dat is veel vaker dan bij andere merken. Van een deel van de vrouwen met klachten waren de implantaten nog intact.
Claim
Sinds bekend is geworden dat PIP-implantaten vaker scheuren en lekken, is er veel onrust onder draagsters ervan. Een groep vrouwen heeft een claim ingediend tegen het Duitse keuringsbedrijf TÜV Rheinland, dat de borstimplantaten PIP heeft goedgekeurd voor de Europese markt. Onder hen zijn 200 Nederlandse PIP-draagsters.
Veroordeeld
De oprichter van de PIP-fabrikant Jean-Claude Mas is eind vorig jaar veroordeeld tot 4 jaar cel. De rechtbank in het Franse Marseille vond bewezen dat de 74-jarige Mas zijn klanten doelbewust heeft bedrogen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.