Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

PIP implantaten geen verhoogd risico voor de gezondheid

31-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
operatie-proefkonijn-ii
-
Borstimplantaten van het Franse merk PIP vormen geen verhoogd risico voor de gezondheid van draagsters. Dat meldde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) woensdag. De inspectie baseert zich op uitkomsten van een onderzoek in opdracht van de Europese Commissie.
De onderzoekers concludeerden wel dat de kans op scheuren en lekken bij de PIP-implantaten verhoogd is. Volgens het onderzoek vormen stoffen in de implantaten echter geen risico voor de gezondheid. Ook bleek er geen bewijs te zijn dat de stoffen de kans op kanker verhogen.
De PIP-implantaten leidden eind 2011 tot veel onrust onder vrouwen. Ze zijn bang dat ze door lekken in de implantaten auto-immuunziekten of bindweefselziekten hebben gekregen.
In januari 2012 hebben de inspectie en de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) PIP-draagsters geadviseerd hun implantaat preventief te laten verwijderen. De IGZ gaat nu met de NVPC overleggen wat de uitkomsten van het onderzoek betekenen voor dit advies.
(ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.