Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Philadelphia rapport openbaar

26-08-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
machos-in-de-zorg
Norbert Reintjens, researcher bij ZEMBLA, vroeg begin dit jaar het rapport van het College sanering zorginstellingen over de Stichting Philadelphia op. Een samenvatting van het rapport was al beschikbaar, maar Reintjens wilde voor de uitzending 'Macho's in de zorg het volledige rapport inzien." Het rapport over de problemen bij zorginstelling Philadelphia in Nunspeet is inmiddels openbaar geworden. De rechter in Zutphen wees het bezwaar van Philadelphia tegen openbaarmaking af. De zorginstelling is bang dat publicatie van het volledige rapport zorgt voor veel negatieve publiciteit. In januari werd al wel een samenvatting van het rapport vrijgegeven door het ministerie.

Het rapport van het College sanering zorginstellingen is onthutsend en toont genadeloos aan waar de bestuurders het lieten afweten en zich lieten verleiden door het marktgerichte denken, waardoor de belangrijkste taak, zorg voor mensen, op de achtergrond raakte.


Uit het jaarverslag van Espria 2008 blijkt dat Theo Kralt en Frist Brink, de twee ontslagen bestuurders van Philadelphia  een forse vergoeding hebben meegekregen. De financiële man, Theo Kralt, kreeg in oktober vorig jaar 328.000 euro mee, bestuursvoorzitter Frits Brink 219.000 euro.

Overigens wordt Philadelphia ontvlochten uit Espria en gaat daarmee zelfstandig verder. Dit voorgenomen besluit wordt voor advies voorgelegd aan de medezeggenschapsorganen. Evean Groep en Woonzorg Nederland zullen gezamenlijk in Espria-verband verder invulling gaan geven aan de doelstellingen van Espria.
Espria heeft 2008 met een verlies van 5 miljoen euro afgesloten. Philadelphia heeft in 2008 een verlies van 18,4 miljoen gemaakt. Evean Groep daarentegen heeft een positief bedrijfsresultaat behaald van 13,2 miljoen euro.

In de uitzending van ZEMBLA 15 maart 2009 " Macho’s in de zorg "  het verhaal over de grootheidswaanzin van bestuurders die Philadelphia aan de rand van de afgrond brachten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.