Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Peter H. - Beest van Brabant

  •  
26-11-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1811 keer bekeken
  •  
De 15-jarige Melanie Sijbers wordt in september in een bos gevonden, verkracht en vermoord. De vermoedelijke dader is ex-TBS’er Peter H. Uit onderzoek van Zembla blijkt dat Peter H. in 1999, tijdens een ontsnapping uit de TBS-kliniek, kans zag bij een vrouw binnen te sluipen met de drang haar te verkrachten en te vermoorden. De vrouw doet aangifte, Peter H. bevestigt het verhaal, maar Justitie seponeert de zaak. Kort daarna werd Peter H. genezen verklaard en kwam vrij. Zijn broer John vertelt in ZEMBLA over de manier waarop Peter H. zich ontwikkelt van kleine crimineel tot levensgevaarlijke verkrachter.

Het Nederlandse TBS-beleid staat voortdurend onder druk. Niet alleen omdat TBS’ers tijdens hun verlof ontsnappen, maar ook omdat de adviezen met betrekking tot de verlenging of de beëindiging van hun behandeling, nogal eens verschillen. Een voorbeeld daarvan is te zien in de ZEMBLA-aflevering ‘Peter H.: Het beest van Brabant’. Daarin vertelt onder andere. Peters broer John over de manier waarop Peter H. zich ontwikkelde van kleine crimineel tot levensgevaarlijke verkrachter.
Vanwege verkrachting werd Peter H. in 1990 veroordeeld tot vier jaar cel en TBS. Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat hij in 1999, tijdens een periode dat hij ontsnapt was uit de TBS-kliniek, kans zag bij een vrouw binnen te sluipen met de drang haar te verkrachten en te vermoorden. De vrouw deed aangifte, Peter H. bevestigde het verhaal, maar Justitie seponeerde de zaak. In 2001 werd Peter H. genezen verklaard en kwam hij vrij.
Na een aantal jaren waarin Peter H. een betrekkelijk rustig leven leidde, ging het in april van dit jaar opnieuw helemaal mis. Hij probeerde weer het huis van een vrouw binnen te dringen, maar werd op heterdaad betrapt. Volgens broer John was Peter H. méér van plan dan alleen inbreken. Hij heeft de politie daarover geïnformeerd. Peter H. kwam na vier dagen weer vrij. Een paar maanden later wordt Melanie Sijbers vermoord. Over de moord op Melanie zegt zijn broer John: ‘Daar ga je kapot aan. Dat is gewoon niet te bevatten. Dat dát mijn broer is die dat gedaan heeft. Al die ellende aangericht door die broer van mij…’
Hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter maakte een gedetailleerde analyse van Peter H. op basis van nieuwe feiten. Zij zegt in ZEMBLA: ‘Het lijkt me heel waarschijnlijk dat Peter H. een psychopaat is. Dat zijn mensen die kil en gewetenloos misbruik maken van anderen en vaak ook zeer gewelddadig zijn tijdens hun delicten.’ Volgens De Ruiter is het precies deze groep die niet te behandelen is en voor altijd opgesloten dient te blijven ter bescherming van hun omgeving.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.