Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Pesticiden gelinkt aan antibioticaresistentie

01-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
gebruik-gewasbeschermingsmiddelen-akkerbouwers-en-siertelers-moet-beter
Antibiotica en pesticiden kun je beter niet mengen. Tenminste, dat is de conclusie van een studie gepubliceerd in MBiO , het peer-reviewed tijdschrift van de ‘American Society for Microbiology, waaruit blijkt dat als iemand wordt blootgesteld aan zowel pesticiden en antibiotica, waarschijnlijk hogere doses antibiotica nodig zijn om de gewraakte bacteriën te doden.

Het is de eerste studie naar het effect van pesticides op antibiotica, en de bevindingen kunnen gevolgen hebben voor antibiotica resistentie . Het groeiende risico van van antibiotica-resistente ziekteverwekkers is een groot probleem voor de volksgezondheid.
Volgens Jack Heinemann, eerste auteur van de studie, moeten beleidsmakers en onderzoekers in de strijd tegen antibiotica resistentie kijken naar verschillende factoren, niet alleen naar het overmatig gebruik van antibiotica. Bovendien zal naar verwachting het gebruik van pesticiden toenemen naarmate er meer genetisch gemodificeerde gewassen worden verbouwd.

De studie komt een week nadat glyfosaat, het actieve ingrediënt in verschillende herbiciden, waaronder Monsanto's Roundup, door de World Health Organization werd beschouwd als ' waarschijnlijk kankerverwekkend '.

Het niveau van blootstelling aan herbicide dat is getest in de MBIO onderzoek was hoger dan wat over het algemeen worden gevonden als residu op voedsel, maar lager dan gebruiksnormen voor commercieel beschikbare herbiciden. Het niveau is vergelijkbaar met de hoeveelheid waaraan mensen op het platteland kunnen worden blootgesteld door verwaaide pesticides en waaraan mensen in de stad kunnen worden blootgesteld door het gebruik van pesticiden in hun eigen tuin of dat van de buren. (bron: The Guardian )

Lees ook: Studie antibiotica-resistentie zet TTIP op scherp
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.