Zembla

Persoonlijke verhalen van vrijwillige opruimers na de ramp met de MSC Zoe

24-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
overzichtverhalen2

Na de ramp met het containerschip MSC Zoe is er een grote groep vrijwilligers die helpt met het opruimen van de enorme trap die in het Waddengebied is achtergebleven. ZEMBLA bundelde een aantal van die verhalen. Kijk ze hier terug.

De provincie Friesland, waar de meeste Waddeneilanden onder vallen, roept na de ramp direct de hulp in van het leger. Sebastiaan Postema is een van de militairen die in actie komt.

Het Zeehondencentrum Pieterburen ligt ongeveer één kilometer van de kust af en heeft mede door haar ligging veel kennis over wat er in de Waddenzee gebeurt. Op 1 januari 2019 hoorden de medewerkers snel van de ramp. Bioloog Sander van Dijk van het zeehondencentrum vertelt wat er daarna gebeurde.

Lya Geven loopt al maandenlang regelmatig over de dijk om rotzooi te rapen. “Hier moeten we zo snel mogelijk iets aan doen, de gevolgen voor het milieu zijn niet te overzien.”

Bekijk meer verhalen, foto’s en video’s via de interactieve MSC Zoe-kaart:

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.