Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Persoon besmet geraakt met vogelgriep in Groot-Brittannië

07-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1088 keer bekeken
  •  
Vogelgriep

Volgens Staatsbosbeheer is er mogelijk vogelgriep in het natuurgebied Oostvaardersplassen

© ANP

In Groot-Brittannië is iemand besmet geraakt met de vogelgriep. Dat bevestigt de Britse gezondheidinsantie UKHSA donderdag. De persoon is afkomstig uit het zuidwesten van Engeland en liep de infectie op door ‘zeer nauw en regelmatig contact met een groot aantal vogels die gedurende een lange periode in en rondom het huis gehouden werden’.  De persoon in kwestie zit in isolatie en zou geen anderen besmet hebben.

De overdracht van de vogelgriep van vogel op mens is zeldzaam: de Britse gezondheidsautoriteit stelt dan ook dat de kans dat nog meer mensen besmet raken, erg klein is. Zo is de overdracht van mens op mens, nog zeldzamer.

Dat neemt niet weg dat er ook zorgen zijn: “De vrees bestaat dat het virus zodanig verandert dat het zich makkelijk onder mensen kan verspreiden. Dat kan dan leiden tot een wereldwijde griepepidemie, een zogenaamde pandemie”, schrijft de Wageningen Universiteit over de vogelgriep. De universiteit doet al jaren onderzoek naar het virus. Het is voor het eerst dat een persoon in het Verenigd Koninkrijk besmet is geraakt. De Wereldgezondheidsorganisatie is geïnformeerd.

Vogelgriep uitbraak

De vogelgriep slaap op dit moment flink om zich heen in Europa. Ook in Nederland geldt sinds eind oktober een ophokplicht voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. Het begon bij een pluimveebedrijf in Zeewolde waar een H5 variant werd aangetroffen. Dat is een zeer besmettelijke variant van de vogelgriep die tot ernstige ziekte of sterven bij vogels leidt. Bij H5 en H7 kan de laagpathogene variant muteren naar de hoogpathogene variant. Hoogpathogene vogelgriep leidt tot ernstige ziekte of overlijden bij (water)vogels. Laagpathogene vogelgriep verloopt juist mild of zelfs zonder ziekteverschijnselen. Daarom bestrijdt en monitort de NVWA vooral de varianten H5 en H7.

Ondanks de ophokplicht vinden er nog steeds uitbraken plaats: dertien in totaal. Deze week werden opnieuw twee pluimveebedrijven, in Bentelo en Blija, getroffen door de vogelgriep. In Blija moesten 222.000 vleeskuikens geruimd worden, in Bentelo 189.000 legkippen. Ook maakte Staatsbosbeheer bekend dat er mogelijk een uitbraak is van de vogelgriep in de Oostvaardersplassen. Er is een aantal dode watervogels in de Oostvaardersplassen aangetroffen waarvan de doodsoorzaak niet duidelijk is. De vogels worden momenteel in Lelystad onderzocht, meldt omroep Flevoland.  De natuurorganisatie waarschuwt bezoekers van het natuurgebied door middel van pamfletten om bij dieren uit de buurt te blijven en dode of verzwakte dieren te laten liggen.

Dood van een dierenarts

We hebben al bijna twintig jaar regelmatig last van uitbraken van de vogelgriep. In 2003 kreeg Nederland voor het eerst te maken met een grote uitbraak. Op 2 maart verklaarde de toenmalig minister Veerman van Landbouw: “Deze vorm van vogelpest is voor de mens absoluut onschadelijk, testen hebben dat bewezen.” Maar dat bleek niet te kloppen. Op 17 april 2003 overleed dierenarts Jan Bosch aan de gevolgen van de vogelgriep na een bezoek aan een pluimveehouderij. Zembla maakte er de uitzending ‘Dood van een dierenarts’ over.

Tegenwoordig krijgen mensen bij zeer nauw contact met besmette dieren, virusremmers aangeboden. De medicijnen verkleinen de kans dat mensen vogelgriep krijgen.

Kijk de uitzending 'De dood van een dierenarts': 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.