Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in kernwapens en tabak

11-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
abp kernwapens ANP
"Clustermunitie is verwerpelijk wapentuig maar we hebben voor ons zelf geen richtlijnen die ons verbieden om daarin te beleggen," zo zei de toenmalig directeur R. Munsters van pensioenfonds ABP in 2007 tegen ZEMBLA. Na de uitzending kwamen er richtlijnen over clusterbommen. Elf jaar na de uitzending stopt ABP ook met investeringen in tabak en kernwapens.   
Het pensioenfonds wil de betreffende beleggingen binnen een jaar hebben verkocht. ABP heeft voor 3,3 miljard euro aan beleggingen in tabak en kernwapens.
Al langere tijd 'een dilemma'
Volgens huidig ABP-bestuurder Erik van Houwelingen waren beleggingen in tabak en kernwapens al langere tijd ‘een dilemma’ voor het pensioenfonds. Op basis van veranderingen in de samenleving, ook internationaal, is besloten strengere criteria te gaan hanteren.
In de ZEMBLA-uitzending ' Het clusterbomgevoel ' zei oud-bestuurder Munster van ABP over de investeringen in landmijnfabrikanten: "Onze strategie is om een aantrekkelijk rendement te maken en de ondernemingen die in de wapenindustrie opereren, laten soms een aantrekkelijk rendement zien."
Fragment 'ZEMBLA - Het clusterbomgevoel': (tekst gaat verder onder video)
Hartstichting tevreden
Dat ABP ook stopt met investeringen in de tabaksindustrie stemt onder meer de Hartstichting zeer tevreden: “ABP zet hiermee een grote stap op het gebied van tabaksontmoediging en het realiseren van een rookvrije generatie. Wij roepen andere leiders in de samenleving, zoals bestuurders van andere financiële instellingen, dienstverleners en supermarkten op om dit voorbeeld te volgen”, zegt Floris Italianer, directeur van de organisatie.
De stichting wijst erop dat roken verreweg de nummer één vermijdbare oorzaak is van ziekte en sterfte in Nederland. Jaarlijks sterven 20.000 Nederlanders aan de gevolgen ervan. "Wekelijks raken honderden kinderen verslaafd aan tabak", aldus de Hartstichting.
Bekijk de hele uitzending uit 2007. 'Het clusterbomgevoel:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.