Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Peloton klaagt commandant aan wegens gedrag in Uruzgan

22-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kamervragen-en-antwoorden-pvda-befehl-ist-befehl-in-uruzgan
Het verkennerspeloton dat in september 2008 in zijn geheel wegens weigeren van een dienstbevel drie weken op non-actief werd gezet, klaagt de compagnies commandant aan. Onderofficieren uit het peloton dienen volgende week een klacht in bij de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht(IGK), omdat ze het nog steeds niet eens zijn met de wijze waarop de zaak door defensie is afgehandeld. Dit blijkt uit de uitzending van ZEMBLA van zondag 24 januari, ‘Befehl ist Befehl’ in Uruzgan’.

Twee onderofficieren geven in ZEMBLA openheid van zaken. Ze maken zich zorgen over soldaten die in de toekomst tijdens missies aan deze commandant overgeleverd zijn.
De compagnies commandant was destijds kapitein en werd zelfs bevorderd tot majoor.

Het peloton gaf in september 2008 aan meer tijd nodig te hebben om een gevaarlijke opdracht voor te bereiden. Dit zinde de compagnies commandant niet. Militair Maurice Vissers: ‘Hij zei: ‘De moeder van mijn moeder is Duits. Ik ben een Pruisische leider en bij mij ist Befehl ist Befehl. En mij interesseert het niet wie hier sneuvelt, jij, jij of jij. Je lichaam gaat terug naar Nederland en we gaan door met de opdracht.’
Het peloton werd van de opdracht gehaald en de legerleiding deed aangifte tegen het 20-tal militairen. Na onderzoek van de Koninklijke Marechaussee maakte het Openbaar Ministerie bekend de militairen niet te vervolgen, omdat het peloton geen strafbare feiten had gepleegd.

Een intern rapport over de gebeurtenissen, waar ZEMBLA de hand op wist te leggen, bevestigt de lezing van de militairen. In het rapport staan de uitlatingen van de compagnies commandant wel vermeld, maar ze worden niet veroordeeld. Onderofficier Karel werd wél gezagsondermijnend gedrag verweten en teruggestuurd naar Nederland wegens disfunctioneren.

Meer over:

nieuws-special
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.