Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Pelagische visserij en Greenpeace samen op voor verdere verduurzaming

31-08-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
extra-controles-bij-visverwerkers
Greenpeace heeft een duurzaamheidsakkoord gesloten met enkele grote spelers in de visserij. Twee grote Nederlandse visserijconcerns en de Europese koepelorganisatie PFA hebben onder meer toegezegd weg te blijven uit het Zuidpoolgebied. Ook gaan ze niet vissen in de wateren rond de Noordpool die vrijkomen doordat steeds meer ijs daar verdwijnt door de klimaatverandering.De ondertekenaars, die wereldwijd actief zijn, zullen zich verder inzetten voor verbetering van het regionale visbeleid in andere gebieden zoals voor de kust van West-Afrika. ,,Daar is nu nog helemaal geen visbeleid, dus het is daar een soort Wilde Westen", zegt een woordvoerster van Greenpeace. ,,Daar gaan zij nu het goede voorbeeld geven."
De Pelagic Freezer-trawler Association (PFA) en haar leden, de visserijbedrijven Parlevliet & Van der Plas, Cornelis Vrolijk en W. van der Zwan, hebben het Memorandum of Understanding (MoU) getekend met Greenpeace. Doel voor beide partijen is te komen tot een duurzame (pelagische) visserij op onder meer haring en makreel en een gezonde balans tussen visserij en zeenatuur. PFA gaat bijvoorbeeld vrijgekomen Noordpoolgebieden niet exploreren en blijft weg van de Zuidpool.
'Dit is een mooie stap in de richting van duurzame visserij. Zo is er afgesproken om de Noord- en Zuidpool gebieden niet te bevissen. Ook als het gaat om beter beheer van de pelagische visbestanden trekken we samen op. De PFA en Greenpeace hebben in het verleden lijnrecht tegenover elkaar gestaan. Met deze nieuwe afspraken hopen we structureel meer vooruitgang te boeken. Wij staan de PFA graag bij om te komen tot een verdere verduurzaming van de pelagische visserij', aldus Sylvia Borren, scheidend directeur van Greenpeace.
Gerard van Balsfoort van de PFA: 'Het is uniek in de wereld dat we dit samen hebben opgepakt als sector en als Greenpeace. Er liggen goede gezamenlijke afspraken over bijvoorbeeld de verzameling van data en de aanpak van duurzaam visserijbeheer in West Afrika. Ik zie dit als erkenning voor onze inspanningen en voor de de ambities die we nu uitspreken voor verdere verduurzaming in de toekomst. Dit is in het belang van vissers, de natuur en een duurzame toekomst.'
De afspraken
De afspraken in de MoU leggen een belangrijke basis voor verduurzaming van de visserij. Zo is afgesproken:
-Om de visserij activiteiten van de PFA niet verder uit te breiden in de wateren rondom vrijgekomen gebieden in de Noordpool en weg te blijven uit het Zuidpoolgebied;
-Om samen op te trekken voor een verbetering van het regionale visserijbeheer in alle regio's waar leden van de PFA een pelagische visserij-activiteit uitoefenen, zoals de wateren bij West Afrika;
-Om verzameling van wetenschappelijke gegevens en wetenschappelijk onderzoek over (pelagische) visbestanden te verbeteren;
-Om bijvangst door de PFA te vermijden, selectiviteit bij het vissen te verbeteren en de impact op het mariene ecosysteem te minimaliseren.
PFA en Greenpeace gaan verder een permanente dialoog aan over alle in de MoU genoemde onderwerpen. De looptijd van de afspraken is tien jaar. 
Greenpeace blijft de vissers naar eigen zeggen kritisch volgen. Over de manier waarop wil de milieuorganisatie niet in detail treden om de eigen campagnes niet te ondergraven. Wel wil een woordvoerder kwijt dat de locatie van de vistrawlers op internet is te volgen. De schepen zijn namelijk uitgerust met sensors.

(ANP)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor