Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Pedoseksualiteit geen bezwaar

  •  
11-01-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
244 keer bekeken
  •  
pedoseksualiteit-geen-bezwaar
Clown Harrie is halverwege de jaren negentig een graag geziene gast bij honderden kinderpartijtjes. Hij is goed in schminken en met ballonnen. Aan de feestjes met Harrie komt in 1996 een eind als elf ouders aangifte doen van kindermisbruik. Clown Harrie kon zijn handen niet thuis houden en zat in de onderbroekjes van de kinderen.

Eén van de slachtoffers is de toen 8-jarige Meike die op de verjaardag van haar schoolvriendinnetje op schoot van de clown belandt. Tien jaar later ziet Meike in een lokale krant een interview met clown Harrie, hij werkt nog steeds met kinderen. ZEMBLA onderzocht de carrière van deze clown in het vrijwilligerswerk en sprak met de organisaties die nooit naar zijn verleden vroegen.
 
Na zijn vrijlating in 1996 wordt clown Harrie een paar keer gedwongen opgenomen in een psychiatrische inrichting en verhuist daarna naar een andere stad. Hij meldt zich als vrijwilliger aan bij buurthuizen waar hij knutselt en tuiniert met kinderen.

Scouting
Ook wordt hij leider bij een scoutingverenging. Na een vreemd incident waarbij twee peuters op een koude februaridag in het bos naakt worden aangetroffen met Harrie, wordt hij weggestuurd. Scouting Nederland heeft speciaal voor dit soort gevallen een zwarte lijst, maar de betreffende scoutingclub houdt het incident liever stil.

Dus kan Harrie zich gewoon weer aanmelden bij een volgende scoutingclub. Na het artikel in de lokale krant slaat de moeder van Meike alarm bij de scoutingclub en die stuurt Harrie weg.

Peuterspeelzaal
Bij de scouting is hij daarna niet meer welkom maar Harrie heeft inmiddels een andere manier ontdekt om bij kinderen te zijn. Hij richt zijn eigen bedrijfje op. Harrie heeft ook een eigen website waarop hij zich aanbiedt voor kinderfeesten. Onlangs gaf hij nog een optreden in een peuterspeelzaal.

ZEMBLA sprak met een aantal vrijwilligersorganisaties waarvoor Clown Harrie heeft gewerkt. Uit die gesprekken blijkt dat zij weinig of niets doen om pedoseksuelen buiten de deur te houden.

Vrijwilligersorganisaties kunnen nieuwkomers verplichten om eerst bij het ministerie van Justitie een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) op te vragen. Aan veroordeelde pedoseksuelen wordt een VOG geweigerd. Helaas wordt bijna nooit om een VOG gevraagd. Ook niet aan Clown Harrie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.