Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Patiënt eigen baas over digitaal dossier

04-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
de-jacht-op-uw-medische-gegevens
Patiënten kunnen zelf gaan bepalen welke medici hun patiëntgegevens elektronisch met elkaar mogen delen. Ook moeten patiënten kunnen zien wie hun gegevens heeft bekeken.
De Eerste Kamer ging dinsdag akkoord met het voorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) waarin het elektronisch uitwisselen van medische gegevens beter wordt geregeld. Medische dossiers worden al vaak elektronisch uitgewisseld, bijvoorbeeld tussen huisarts en apotheek. Schippers wil dat iedereen zelf kan bepalen welke informatie digitaal mag worden gedeeld en met welke zorgverlener. Een patiënt is niet verplicht daar toestemming voor te geven.
Zorgverleners hebben als de wet inwerking treedt nog drie jaar om hun computersystemen aan te passen, zodat de toestemming van patiënten voor de uitwisseling van medische gegevens goed is geregeld. Zorgverzekeraars en bedrijfsartsen mogen niet kijken in deze elektronische informatiestromen.

De voorstanders van de nieuwe regelgeving vinden het goed dat de patiënt meer eigen regie krijgt en dat de gegevensuitwisseling beter wordt geregeld. Tegenstanders zijn bang dat vooral de industrie profiteert, dat het beroepsgeheim wordt uitgehold en dat de arts wegvalt als 'beschermingsmechanisme'.

ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.