Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Pas op met uitzetten zieke vreemdeling

13-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
groenlinks-oordeel-doodzieke-asielzoekers-voortaan-door-medisch-specialist
Zieke vreemdelingen mogen niet worden uitgewezen als niet onomstotelijk vaststaat dat ze in het land van herkomst een behandeling krijgen. Dat zei Nils Muiznieks, de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Raad van Europa zondag in KRO Brandpunt.
Als de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND mensen met hiv terugstuurt naar het land van herkomst zonder dat ze daar toegang hebben tot hun behandeling, kan dat een doodvonnis voor hen zijn, aldus Muiznieks.
Volgens de IND kunnen mensen met hiv terug als ergens in het land een internetapotheek zit zodat ze hun medicijnen kunnen bestellen. Maar de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren, Marc van der Valk, geeft in Brandpunt aan dat het ,,een illusie is om te denken dat die mensen dat kunnen en dat dat lukt. Deze patiënten zouden overlijden omdat zij de praktische medicatie niet kunnen regelen’’.
Hij vindt dat ze op medische gronden een verblijfsvergunning moeten krijgen. Ook Marit Maij (PvdA-Tweede Kamerlid) vindt dat. Zij vindt ook dat Teeven beter moet uitzoeken of zieke vreemdelingen ook toegang hebben tot hun behandeling.

Bekijk ook ZEMBLA - ' Omkopen en uitzetten '
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.