Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Partij in het rood

  •  
15-03-2001
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
partij-in-het-rood
Zembla blikt vooruit op congres in 'Partij in het Rood'. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer verzaakt zijn parlementaire democratische taak. Dat zegt politicoloog Jos de Beus in de Zembla-documentaire 'Partij in het Rood'. De Beus: "De fractie van de PvdA is een dependance van de regering. Dat komt door de zeer sterke regie die fractieleider Melkert voert. Het is vernederend voor de kamerleden. Ze zijn hun stem en geweten kwijt."
De kritiek op de fractie komt ook van de kandidaten voor het voorzitterschap. Sharon Dijksma: "De fractie zou zijn linkse en sociale smoel meer vanachter de Paarse coalitie moeten rukken. Dat mis ik ook. De PvdA moet meer dualist zijn, meer kritiek leveren en eigen standpunten innemen." En kandidaat Bart Tromp: "Vroeger liep de fractie aan de hand van de Partijraad. Daar heb ik me altijd tegen verzet. Nu is het omgekeerd en loopt de fractie aan de leiband van de leden in het kabinet. Dat is nog erger."
Geheim overleg
In de aanloop van het PvdA-congres, dat vrijdag en zaterdag in Rotterdam wordt gehouden, volgde Zembla de afgelopen weken twee van de vier kandidaten voor het voorzitterschap. Kamerlid Sharon Dijksma heeft een uitgebreid campagneteam om zich heen verzameld en bezoekt onder meer een Amsterdams studentenhuis waar ze wordt aangesproken op het lage democratische gehalte van de PvdA. Hoogleraar Bart Tromp wordt gevolgd in zijn werk, tijdens debatten op afdelingsvergaderingen en tijdens een geheim overleg met de kandidaten Koole en Olij.
Op de vergadering van de afdeling Den Haag bleek een ruime meerderheid Bart Tromp te verkiezen. Hij kreeg tweeëndertig stemmen, Dijksma tweeëntwintig en de combinatie Koole-Olij zestien. Een vergadering van het gewest Brabant in Tilburg leverde steun voor Dijksma op, maar ook afkeuring. Zo liet de afgevaardigde van de afdeling Oss weten de opdracht te hebben gekregen te voorkomen dat Dijksma voorzitter wordt omdat zij te 'Haags' zou zijn. Ook de afdeling Goirle is tegen een benoeming van Dijksma.

Uit meerdere opinie-peilingen via internet blijkt dat de uitslag van de verkiezing van een nieuwe PvdA-voorzitter niet valt te voorspellen. Een groot aantal leden heeft nog geen keuze gemaakt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.