Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Parlement Nigeria wil miljarden van Shell

27-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
minister-ploumen-naar-nigerdelta
Het Nigeriaanse parlement wil dat oliebedrijf Shell bijna 4 miljard dollar (3,2 miljard euro) betaalt voor de schade door een olielekkage bij zijn offshore-olieveld Bonga in december 2011. Het besluit van het Nigeriaanse parlement is overigens niet bindend.??Het besluit volgt op een rapport van het Nigeriaanse overheidsagentschap Nosdra, dat onderzoek doet naar schade door olievervuiling.

Nosdra schat dat bij de lekkage bij Bonga ongeveer 40.000 vaten olie de zee zijn ingestroomd. Het veld dat wordt geëxploiteerd door Shell-dochterbedrijf Snepco produceert 200.000 vaten per dag.??

Shell heeft eerder laten weten dat het verantwoordelijkheid heeft genomen voor de lekkage en dat alle olie is opgeruimd. Vervolgens zijn maatregelen getroffen om mogelijke lekkage sneller op te sporen en tegen te houden, aldus het bedrijf.??Snepco produceert sinds 2005 bij Bonga. Het veld ligt meer dan 1000 meter onder de zeespiegel. Volgens Nosdra zorgde de lekkage voor een olievlek met een oppervlakte van 950 vierkante kilometer.

De lokale bevolking is voor een groot deel afhankelijk van visvangst en werd door het olielek hard geraakt.??

Sinds de oliemaatschappijen in Nigeria hun jacht op olie begonnen, is er naar schatting 1,5 miljoen ton olie over de landbouwgronden en in de moerassen gestroomd. Die vervuiling gaat onverminderd door. De bevolking wil dat het eindelijk stopt en richt zijn woede op Shell. De leidende Nederlands/Britse oliegigant maakt miljarden winst, maar wordt ervan beschuldigd milieu en mensenrechten op te offeren. ZEMBLA trok naar de Niger Delta en zag de praktijken van Shell. Bekijk: ' De vuile olie van shell ' (nu ook beschikbaar met engelse ondertiteling)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.