Zembla

Palmolie nog niet volledig duurzaam

19-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
palmolieleverancier-stapt-eenzijdig-uit-overleg
In 2015 is 84 procent van de palmolie voor de Nederlandse markt duurzaam geproduceerd. Dat blijkt uit de eindrapportage van de Task Force Duurzame Palmolie, een samenwerkingsverband van in Nederland gevestigde brancheorganisaties in de palmoliesector.
Het doel van 100 procent duurzame palmolie is niet gehaald, maar toch is er tevredenheid over het resultaat. ,,84 procent is een goed resultaat, zeker als je kijkt waar we vandaan zijn gekomen. Bij de eerste meting eind 2011 kwamen we uit op 30 procent. Die 100 procent is een kwestie van tijd en dat is de volgende uitdaging om dit te bereiken'', aldus een woordvoerder van MVO, de ketenorganisatie van oliën en vetten.
Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Het wordt onder meer verwerkt in producten als zeep, margarine en dierenvoer. Alle leden van de Task Force, acht brancheorganisaties uit de voedingsmiddelenindustrie, hebben wel de 100 procent-score gehaald. Maar niet alle partijen uit de Nederlandse palmoliemarkt zijn hierbij aangesloten. Volgens de Task Force is het zaak om de laatste Nederlandse bedrijven en sectoren zo snel mogelijk te laten overstappen naar duurzame palmolie.
Volgens Greenpeace kloppen de cijfers van het samenwerkingsverband niet omdat een van Nederlands grootste leveranciers, IOI, onlangs zijn duurzaamheidscertificaat verloor. ,,De cijfers die de Taskforce presenteert, zijn een wassen neus. Alle palmolie ingekocht van IOI moet daarvan worden afgetrokken. (anp)

In de ZEMBLA uitzending ' Shampoo met een luchtje ' wordt IOI onderzocht. De belangrijkste leverancier van palmolie aan Nederland, het palmoliebedrijf IOI, overtreedt de regels van het keurmerk voor duurzame palmolie. Volgens de bevolking in Sarawak, Maleisië, schendt IOI de mensenrechten en maakt het palmoliebedrijf gebruik van verboden pesticiden en illegale arbeid. 
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.